Now Reading:
Dokapitalizacija Bukotermala – korak bliže energetskoj neovisnosti Varaždinske županije
Full Article 3 minutes read

Dokapitalizacija Bukotermala – korak bliže energetskoj neovisnosti Varaždinske županije

Članovi Županijske skupštine Varaždinske županije prihvatili su dokapitalizaciju tvrtke Bukotermal d.o.o. kako bi se omogućila daljnja realizacija projekta koji će značiti energetsku neovisnost Varaždinske županije.

Naime, Varaždinska županija je u suradnji s Općinom Mali Bukovec osnovala tvrtku Bukotermal d.o.o., primarno za iskorištavanje vodne snage za dobivanje električne energije, ali i za sekundarno korištenje toplinske energije za gospodarstvo i kućanstva. Geotermalni izvori održivi su izvori energije ne emitiraju stakleničke ili bilo koje druge štetne plinove u okoliš. Na taj način pridonosi se smanjenju ukupne emisije stakleničkih plinova (primano CO2), te svih ostalih štetnih plinova.

Studija izvodljivosti je završena i pokazuje veliki potencijal područja za iskorištavanje geotermalne energije. Odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 8. listopada 2020. godine, a nakon provedenog nadmetanja radi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Lunjkovec-Kutnjak“, radi izdavanja dozvole za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe, tvrtka Bukotermal d.o.o. dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Lunjkovec-Kutnjak“.

Županijski vijećnik i načelnik Općine Darko Marković u svom je izlaganju istaknuo da će, uz sve druge benefite, projekt značiti i da će dio poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije, koji se prikupljaju iz naknada građana i gospodarstva, završiti u javnoj tvrtki koja je kroz Varaždinsku županiju i Općinu Mali Bukovec, zapravo u vlasništvu građana.

Dodao je da je veliki korak u projektu odrađen dobivanjem dozvole za istraživanje, te da slijede dvije godine ispitivanja, elaborata i ugovora o koncesiji, a potom i projektiranje i izgradnja geotermalne elektrane.

– Potrebno nam je između 4 i 5 milijuna kuna. S dijelom prijašnjeg kapitala, Županija će uplatiti još 2,55 milijuna kuna, Općina Mali Bukovec 450 tisuća kuna tako da omjer ostaje isti, 85:15 posto. Za dvije godine imat ćemo ugovor o koncesiji geotermalnog polja i postići ćemo cilj – energetsku neovisnost Varaždinske županije – rekao je Marković i zahvalio županijskim i općinskim vijećnicima na podršci projektu, kao i varaždinskom županu.

Župan Radimir Čačić istaknuo je da da već samo ovlaštenje za ispitivanja znači puno.

– Geotermalna elektrana Ciglena kod Bjelovara pokazuje da njihovi profiti prelaze 50-ak milijuna kuna na godišnjoj razini. I mi realno možemo očekivati slične rezultate. To je velik, ozbiljan projekt, tehnički zahtjevan. Malo sam iznenađen da nitko u Hrvatskoj nije u taj prostor ušao prepoznajući korist za svoje građane – kazao je župan Čačić dodavši da već postoji interes proširenja prema Ludbregu.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

23.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.