Now Reading:
GDCK Krapina nastavlja s projektom „Žene za Zagorje“ vrijednim 5 milijuna kuna kojim će se zaposliti 56 žena i pomoći starijim osobama
Full Article 3 minutes read

GDCK Krapina nastavlja s projektom „Žene za Zagorje“ vrijednim 5 milijuna kuna kojim će se zaposliti 56 žena i pomoći starijim osobama

Nakon iznimno uspješnog prvog projekta, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina započinje s provedbom projekta „Zaželi faza II – Žene za Zagorje“.

Projekt kojim će se zaposliti 56 žena na aktivnostima pomoći osobama u nepovoljnom položaju vrijedan je gotovo 5 milijuna kuna, a u potpunosti se financira bespovratnim sredstvima u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. 85 % iznosa sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 % sufinancira Republika Hrvatska.

-Prvi takav projekt „Žene za Zagorje“ vrijedan gotovo 10 milijuna kuna završen je krajem prošle godine, a polučio je odlične rezultate te su krajnji korisnici i nezaposlene žene s nestrpljenjem čekali njegov nastavak. Uz nastavak projekta, Gradskom društvu Crvenog križa Krapina ukupno je dodijeljeno gotovo 15 milijuna kuna te smo po povlačenju sredstava najbolji u našoj županiji – kazao je Davor Šimunović, ravnatelj GDCK Krapina te dodao da je u protekle 4 godine GDCK Krapina potpisao projekte vrijedne preko 30 milijuna kuna.

Novozaposlene će žene pomagati osobama u nepovoljnom položaju na području 13 jedinica lokalne samouprave, odnosno djelovanja Gradskih društava Crvenog križa Krapina, Pregrada i Klanjec.
-Vrijednost projekta je što će se zaposliti teže zapošljive žene kako bi se unaprijedio njihov radni potencijal, a stečena kvalifikacija za njegovateljicu poboljšati će njihovu integraciju i buduću zapošljivost. Također će se potaknuti veća socijalna uključenost 250 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba, i time podići njihova kvaliteta života – rekao je Šimunović.
Razdoblje provedbe projekta je 16 mjeseci.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo što Europska sredstva ne povlači samo Grad, već i gradske ustanove i udruge, što potvrđuje njihovu sposobnost i kvalitetu.
-Projekt Zaželi uistinu je hvalevrijedan, a njegova važnost posebno dolazi do izražaja u ovom vremenu pandemije. Svjedoci smo jedne izazovne situacije koja je ostavila traga na svima nama, na starijima koji su se, kao ugrožena skupina, morali izolirati, a i na gospodarstvu koje je osjetilo ovu krizu uzrokovanu epidemijom. Na ovaj način pomažemo starijima i nemoćnima u potrebi, a ujedno i 56 žena koje su možda ostale bez posla ili su teže zapošljive – kazao je Gregurović čestitavši GDCK Krapina na uspješnom povlačenju europskih sredstava.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a uz Grad Krapinu, partneri su gradska društva Crvenog križa Klanjec i Pregrada, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, centri za socijalnu skrb Krapina i Zabok, gradovi Pregrada i Klanjec, općine Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Petrovsko, Radoboj, Tuhelj i Zagorska Sela te Društvo invalida rada Krapina.

Sergej-Augustin Erdelja, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina, rekao je kako provođenjem ovog projekta dosad bilo obuhvaćeno 366 korisnika.
-Ljudi konstantno pitaju kad će biti nastavak, a ta je usluga nama izuzetno bitna jer potreba postoji. Druga je velika stavka što se na ovaj način s tržišta rada miču osobe koje su bile nezaposlene, a spadaju u teško zapošljivu skupinu – pojasnio je.


Predstojnik Područnog ureda Krapina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Goran Vukmanić dodao je da su trenutno na području KZŽ 2.944 nezaposlene osobe, od čega 56 posto žena.
-Kroz provođenje projekta planira se i obrazovanje i osposobljavanje nezaposlenih žena koje će kada projekt završi imati veće šanse da se zaposle – naglasio je Vukmanić.

www.sjever.hr

22.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.