Now Reading:
Podravska tvrtka nastavlja s ulaganjima
Full Article 2 minutes read

Podravska tvrtka nastavlja s ulaganjima

Podravska tvrtka Rasco ima novu 180-metarsku liniju za bojanje, sačmarenje i transport strojeva. Uz to, Rasco je nedavno završio višegodišnja ulaganja u nove zgrade, proizvodne procese, edukacije zaposlenika i nova zapošljavanja.

Novi stroj ugrađen krajem 2020. je jedan od najvećih i najmodernijih za površinsku zaštitu proizvoda u ovom dijelu Europe. Sastoji se od transportne linije proizvoda dužine 180 metara, komora za bojanje te automatske sačmare. Širok je 15, a visok 5,5 metara.

Linija je namijenjena površinskoj obradi dijelova proizvoda, tipa pojedinačna krila ralica, dijelovi ruku kranskih kosilica, dijelovi posipača, LYNX-a, čistilica itd. Iako je ugradnjom nove linije proces površinske zaštite većinom automatiziran, velik dio bojanja se još uvijek radi ručno, zbog različitih dijelova strojeva koje je potrebno zaštititi.

Naime, ralice, posipači, kosilice i čistilice koje rade na najsjevernijim točkama Norveške i na ljetnim vrućinama Mediterana moraju biti maksimalno zaštićeni. Zato njihovi metalni dijelovi prolaze kroz sačmarenje i višestruko bojanje koji jamče izdržljivost i na -30 i na +40 °C.

Procesi bojanja i sačmarenja su se do sada odvijali u četiri lakirnice i dvije sačmare u Rasco-u, gdje su s godinama prošle stotine tisuća dijelova i kućišta strojeva. S novom, najmodernijom linijom za površinsku zaštitu većina poslova sačmarenja i bojanja se objedinjuje na jednom mjestu, što pojednostavljuje i ubrzava proizvodnju.

Liniju za površinsku zaštitu su ugrađivale tri tvrtke iz Nizozemske i Italije (Eurotherm S.p.A, COGEIM i Railtechniek van Herwijnen BV) i Rasco-vi zaposlenici, a stroj je u pogonu tri mjeseca. Najveća prednost uvođenja ove tehnologije je povećanje kapaciteta površinske zaštite uz zadržavanje kvalitete, što će direktno utjecati na brzinu proizvodnje i količinu novih proizvoda, ističu iz tvrtke.

www.sjever.hr / rasco.hr
21.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.