Now Reading:
Varaždinska pedijatrica Kolarek Karakaš pojasnila koji simptomi koronavirusa kod djece predstavljaju zvono za uzbunu
Full Article 3 minutes read

Varaždinska pedijatrica Kolarek Karakaš pojasnila koji simptomi koronavirusa kod djece predstavljaju zvono za uzbunu

Varaždinska pedijatrica i predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dr.med.spec.pedijatar Mirjana Kolarek Karakaš za Varaždinsku je televiziju komentirala vlastita iskustva sa zarazom koronavirusa kod djece.

Kazala je kako su prve informacije govorile da od koronavirusa ozbiljno ne obolijevaju trudnice i djeca, no vrijeme je pokazalo da to nije tako.

U svojoj je ordinaciji, dodaje, imala 20-ak djece koja su bila pozitivna na koronavirus, no kaže kako je sigurno bilo puno više djece koja nisu evidentirana. Preporuke epidemiologa su, naime, bile da se ne treba testirati baš svako dijete koje razvije simptome ako su roditelji bili testirani i pozitivni.

Što se tiče kliničke slike kod djece, Kolarek Karakaš ističe kako se uglavnom radi o respiratornim simptomima.

– Neka djeca su završila u bolnici i prije nego što sam ih ja vidjela tako da je teško reći neku uopćenu kliničku sliku, ali su to uglavnom respiratorni simptomi: kašalj, teško disanje i povišena temperatura, ili proljev i povraćanje uz povišenu temperaturu – istaknula je.

Kaže kako je jako važno na vrijeme reagirati pri pojavi ozbiljnih simptoma.

– Na našem su području ljudi zaista savjesni i zovu već i prvi dan nekih simptoma, možda nekada i prerano, ali razumijemo brigu roditelja. Ne mora se uvijek doći u ambulantu, pokušavamo i preko telefona i maila riješiti neke situacije, ali naravno, ovisno o kakvim se simptomima radi – naglasila je pedijatrica.

Zvono za uzbunu uvijek je visoka temperatura, primjerice 39 u trajanju od tri dana, 6, 7 ili više proljeva, a osobito ako dijete povraća. Povraćanje je uvijek malo teži simptom, pojašnjava.

Kolarek Karakaš je komentirala i smrtni slučaj 11-ogodišnjeg dječaka preminulog uslijed multisistemskog sindroma kao posljedice koronavirusa.

-To je zapravo multisistemski upalni sindrom koji zahvaća cijeli organizam. To je upala cijelog organizma. Klinička slika je vrlo slična sepsi, samo je različit mehanizam nastanka i obuhvaćeni su svi organi – rekla je.

To je samo dokaz, ističe, da postoje i komplikacije koje se događaju nakon preboljenja bolesti.

– Zato ja kažem da ni jednu bolest ne smijemo podcijeniti, pa tako ni covid-19 jer mnogi misle da su mladi i zdravi i da će preboljeti bolest, ali moramo znati da postoje u nekim slučajevima kratkoročne ili dugoročne posljedice. Tko još zna kakve će nam dugoročne posljedice ova bolest donijeti? – pita se varaždinska pedijatrica.

Dala je i neke savjete roditeljima na što obratiti pažnju ako je dijete preboljelo bolest i ima određene simptome.

– Pojavit će se zaista teško, ubrzano disanje kada dijete lovi zrak, kada imate uvlačenje međurebrenih prostora, zvono za uzbunu je i kada primijetite plavljenje usnica, ali ne kada je djetetu hladno, već kad se pojavi iznenada, u toploj prostoriji. Također, ako je dijete pospano, teško ga se budi, teško održava koncentraciju – pojasnila je.

foto: printscreen

m.furlan / sjever.hr 19.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.