Now Reading:
FOTO: Ovaj KUD stopirao je svoj rad, a više od svega željeli bi zaplesati i zapjevati!
Full Article 3 minutes read

FOTO: Ovaj KUD stopirao je svoj rad, a više od svega željeli bi zaplesati i zapjevati!

Je li vam poznato ime KUD „Zlatko Baloković”? Ovaj KUD iz Krapinskih Toplica osnovan je 1978. godine i broji stotinjak članova okupljenih u četiri sekcije. To su folklorna, tamburaška, likovna sekcija te sekcija mješovitog pjevačkog zbora. Predsjednica KUD-a je Gordana Kapelac koja ujedno vodi odraslu i dječju skupinu folklorne grupe. Voditelj tamburaša i mješovitog pjevačkog¸zbora je Mihael Križančić, profesor tube.Mi smo razgovarali s tajnicom KUD-a Petrom Lovrečić Lončar koja je voditeljica dviju dječjih skupina.

KUD je, ne moramo posebno naglašavati, privremeno stopirao rad zbog pandemije i to nakon Smotre na kojoj su bili odlični rezultati dječje grupe. Petra je naglasila kako masa koja obogaćuje ovaj KUD čini najveći problem:

– Sa zborom je glavni problem što su najiskusniji članovi ujedno i ugrožena skupina pa održavanje probi nije dolazilo u obzir ni pod ublaženim mjerama. Folklornu grupu nismo ni mogli okupljati, pošto ples nema ni dozvolu za rad. Tamburaši su stali stali s radom jer se sad probe ne smiju ni održavati u Domu kulture, gdje je inače naše sjedište. Naše smo druženje završili u Plitvicama, zajedničkim nastupom zbora, folkloraša i tamburaša u Korenici, u smijehu i vedroj atmosferi. U peti nam nije bilo da će se dva tjedna nakon dogoditi rez, da nema okupljanja. Prijavili smo projekt dječje smotre u Krapinskim Toplicama koja se trebala održati prošle godine u petom mjesecu. Kako stvari stoje, neće se održati ni ove, pa se toj manifestaciji nadamo u idućoj godini. Nadamo se i obilježavanju 25 godišnjice kontinuiranog rada folklorne sekcije u okviru KUD-a.

– Mogućnost on-line održavanja proba zbora nismo razmatrali jer je našim zrelijim članovima vrlo bitna fizička prisutnost na probama i druženje uz pjesmu. Za sad pauziramo. Korona je probila u bolnicu Krapinske Toplice u rujnu i od tada je stopiran pokušaj održavanja probi na jesen i traje do daljnjeg. Na brojne upite o početku probi nemam odgovora – rekla je Petra i prisjetila se brojnih putovanja i gostovanja u Francuskoj, Makedoniji, Italiji… Hrvatsku, kaže kroz smijeh, posjećivali su uzduž i poprijeko, pa to više ni ne računaju.

– Nedostaju nam ples, druženja i nastupi. Zadovoljni smo interesom potencijalnih članova. Čak nemamo problem s manjkom muškog roda, što je čest slučaj u KUD-ovima. Imamo jak pomladak, ipak se radi o šezdesetak djece u tri dječja uzrasta folkoraša tako da, u globalu, nemamo problema s nedostatkom članova – rekla je Petra i dodala kako se u pravilu folklorašice, koje se udaju, vraćaju u KUD, ali muška ekipa baš i ne.

Na kraju je zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji koja je konstantna potpora kao i općina Krapinske Toplice!

Bilješka: “Da bi razumio kulturu, proučavaj ples. Da bi razumio ples, proučavaj ljude”, Chuck Davis

mčaržavec / www.sjever.hr
18.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.