Now Reading:
Završena energetska obnova dviju zgrada u varaždinskoj bolnici – Čačić: Sudjelujemo s četiri puta više sredstava nego što imamo stanovnika
Full Article 4 minutes read

Završena energetska obnova dviju zgrada u varaždinskoj bolnici – Čačić: Sudjelujemo s četiri puta više sredstava nego što imamo stanovnika

Varaždinska županija na razini Hrvatske u energetskoj obnovi sudjeluje sa 4 puta više sredstava nego što je broj stanovnika, naglasio je župan Radimir Čačić na završnoj konferenciji energetske obnove dviju zgrada Opće bolnice Varaždin.

Energetska obnova zgrade poliklinike iznosi 9.296.133,78 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi 5.712.122,76 kuna, a energetska obnova zgrade psihijatrije 6.375.303,89 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi i bespovratni troškovi 3.831.135,16 kuna.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić podsjetio je da je zgrada poliklinike bila prva bolnica na ovom području, od 1898. godine.

– Ovom energetskom obnovom ona ponovno postaje zaštitni znak OB Varaždin i biva na ponos svima nama. Energetska obnova ne čini u ovom slučaju samo lijepu fasadu, lijepe boje izvana neko jedan kompleksni program koji dovodi do ušteda na svim razinama. Sami projekti su financirani iz bespovratnih sredstava, a isto tako financiraju se uštedama koji su u slučaju ovih zgrada ogromne, a projekat podrazumijeva i zamjenu stolarije i korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih kolektora odnosno panela na krovove zgrada, izgradnju recirkulacijskog voda koji naravno omogućava štednju vode – rekao je ravnatelj.

– Što se tiče same zgrade psihijatrije u taj projekat je bila uključena izmjena kompletnih elektroinstalacija koje su bile u iznimno lošem stanju jer je zgrada iz 1957. godine. A isto tako i obnova lifta. Kako se EU projekti između ostaloga baziraju na tzv. horizontalnim politikama i OB Varaždin se uključila u promicanje horizontalnih politika i omogućavanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Na obje zgrade izgrađena odnosno obnovljena rampa za invalide – dodao je Kudelić.

Župan Čačić je rekao da s 4% stanovništva Hrvatske u programu sudjelujemo sa 16% novaca.

– 16% sveg novca u Hrvatskoj dolazi u Varaždinsku županiju. Nadam se da sam bio dovoljno jasan. Ovo je jedan mali doprinos toj cijeloj priči. Naravno to se odnosi na zdravstvo, na školstvo, na cijeli niz drugih projekata. OB Varaždin je u suradnji s Fondom, s našim Upravnim odjelom dokazala da zna raditi. Na 240 milijuna kuna realiziranih projekata mi nismo imali nikakvu penalizaciju, osim dogovorene. Tamo gdje smo radili promjenu u dogovoru a državom i Europskom komisijom smo i prihvatili minimalnu penalizaciju jer smo smatrali da je to bolje za nas. Malo tko to može reći. Istu situaciju imamo i u obrazovnom sustavu. Mi uopće penalizaciju nemamo kao pojam. Naše sve škole, desetine i stotine su obnovljenje bez ijedne kune penala – kazao je Čačić.

Energetska obnova zgrade poliklinike donosi smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 79,55% te smanjenje emisije CO2 za 83,89%. U zgradi psihijatrije smanjenje potrebne toplinske energije je za 69,35%, smanjenje primarne potrošnje energije za 85,94% te smanjenjem emisije CO2 za 87,56.

U Varaždinu je bila i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičić-Šain.

– Varaždinska županija povukla je sredstva za čak 45 projekata energetske obnove, od kojih je veći dio završen, a devet ih je u postupku završetka. Time je sigurno jedna od najuspješnijih županija u Hrvatskoj. Brojni benefiti za uštedu energije, za smanjenje štetnih emisija doprinijet će većoj kvaliteti boravka pacijenata i ostalih korisnika što je od iznimne važnosti – rekla je zamjenica direktora Fonda.

Hrvoje Mandić iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine iznio je podatke da je u okviru posljednjeg poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ u cijeloj zemlji ugovoreno 550 projekata, a trenutno je na snazi 541 aktivni ugovor ukupne vrijednosti 2,3 milijarde kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1,13 milijardi kuna.

– Samo u Varaždinskoj županiji je temeljem ovog poziva ugovoreno 45 projekata energetske obnove javnih zgrada, ukupne vrijednosti više od 302 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 155,62 milijuna kuna – kazao je Mandić.

Podsjetio je da se u Općoj bolnici Varaždin energetski obnavljaju i zgrada mikrobiologije i rendgena te zgrada paviljona ležaone i laboratorija u Klenovniku. S ova dva projekta, poliklinike i psihijatrije, vrijednost je 25,44 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 13,36 milijuna kuna.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

16.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.