Now Reading:
Otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec – primjer socijalne inovacije
Full Article 3 minutes read

Otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec – primjer socijalne inovacije

Grad Zagreb je Odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“ u prosincu 2017. osnovao ustanovu koja pruža niz socijalnih usluga, pa tako i uslugu smještaja za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom kroz oblik organiziranog stanovanja uz podršku i usluge boravka

-Centrom za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec osigurava se nadstandardna briga za naše sugrađane te je još jedan dokaz kako je Zagreb – grad jednakih mogućnosti za sve – rekao je gradonačelnik Milan Bandić na svečanom otvorenju Centra koji je javna ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Dodao je i kako je Centar rezultat sinergije, integracije, mobilnosti, susretljivosti, solidarnosti i pristupačnosti Grada Zagreb i nevladinih Udruga.

Centar Novi Jelkovec, osnovan je s ciljem pružanja socijalnih usluga u zajednici djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslim osobama s invaliditetom.

Grad Zagreb je Odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“ u prosincu 2017. osnovao ustanovu koja pruža niz socijalnih usluga, pa tako i uslugu smještaja za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom kroz oblik organiziranog stanovanja uz podršku i usluge boravka. U sklopu ustanove nalazi se pet stambenih zajednica. Stambene zajednice, oblik su organiziranog stanovanja koji je najsličniji obiteljskom načinu života. U svakoj stambenoj zajednici predviđeno je stanovanje za pet korisnika, kojima stručno osoblje pruža podršku 24 sata dnevno.

Tijekom 2019. Grad Zagreb je opremio, a Centar za pružanje usluga u zajednici „Novi Jelkovec“ preuzeo osam prostora na adresama Brune Bjelinskog 9 – 17 i Ladislava Šabana 6. Sa pružanjem usluge organiziranog stanovanja započeo 2. studenoga 2020. Trenutno je u centru sedam korisnika usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Radi pandemije uzrokovane COVID-19, smještaj u instituciju odvijao se usporenije, no, u naredna tri mjeseca očekuje se puni kapacitet smještaja.

Centar Novi Jelkovec u svojim novouređenim prostorima pruža uslugu organiziranog stanovanja i uslugu poludnevnog / cjelodnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem. Uz timsku podršku stručnih radnika, osobe s invaliditetom maksimalno se uključuje u život lokalne zajednice te se potiče njihovo neovisno življenje uz potporu. Zadovoljavajući visoke standarde, osobama s tjelesnim oštećenjem omogućuje se potpuno iskorištavanje njihovih sposobnosti i potencijala, socijalna integracija u zajednicu, kao i individualizacija potreba i mogućnosti.

Multidisciplinarnim pristupom u radu s korisnicima i razvojem mreže izvaninstitucijskih usluga u zajednici povezujući  odgojno-obrazovne, kulturne i sportske ustanove, kao i udruge koje djeluju u zajednici, Centar postaje primjerom socijalne inovacije. Ono što je važno naglasiti je da se radi o jedinom primjeru organiziranog stanovanja za osobe s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj. Prostori Udruga (SOIH, Društvo distrofičara Zagreb, CeDePe i Hupt) i Centra protežu se na prostoru preko 2600 m² i u njihovo uređenje i opremanje uloženo je preko 14 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba.

www.sjever.hr

16.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.