Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija za resor gospodarstva, poljoprivrede, turizma, prometa i komunalne infrastrukture u zadnje četiri godine izdvojila preko 331 milijuna kuna
Full Article 5 minutes read

Krapinsko-zagorska županija za resor gospodarstva, poljoprivrede, turizma, prometa i komunalne infrastrukture u zadnje četiri godine izdvojila preko 331 milijuna kuna

Na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek te pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

Krapinsko-zagorska županija u 2020. godini, za područje gospodarstva izdvojila je 16 240 768 kuna, za područja poljoprivrede 2 300 500 kuna. Promet i komunalna infrastruktura financira je od strane Županije u iznosu od 5 258  982 te 39 178 810 kuna za ŽUC Krapinsko-zagorske županije. Ukupno gledajući to je skoro 70 milijuna kuna.

Ispred resora gospodarstva, Ferek Jambrek izdvojio je Poslovno-tehnološki inkubator za što su se, rekao je, izdvojila najznačajnija sredstva.

Poslovno-tehnološki inkubator koji je postao jednim od glavnih poslovno-poduzetničkog središta KZŽ, ukupne je vrijednosti 32 557 370 kuna. Udio KZŽ težak je više od 11 milijuna kuna. Županija je također izdvojila 562 481 kuna za sufinanciranje rada Poduzetničkog centra.

– Mjera koja se pokazala jako uspješnom je ona o subvencioniranju kamata, kroz program program „Kreditom do uspjeha“. Županija je izdvojila više od 8,5 milijuna kuna. Zbog pandemije COVID-19 odobren je moratorij kredita za 25 obrta u iznosu od 39 milijuna kuna – rekao je Ferek-Jambrek.

Jedan od važnih projekata je i Poticanje certificiranih proizvođača zagorskih mlinaca u sklopu kojeg su odobrene potpore za tri korisnika, ukupne vrijednosti 400 tisuća kuna.

Dodijeljena sredstva i potpore u području prometa, komunalne infrastrukture i vodoopskrbe teže nešto više od 5 milijuna kuna, također iz udjela Županije. Najveći iznos od gotovo 3,5 milijuna kuna usmjeren je na Sufinanciranje sanacije klizišta na županijskim cestama.

Dodijeljena sredstva KZŽ jedinicama lokalne samouprave teže više od 750 tisuća kuna. Za ŽUC je sveukupno dodijeljeno 39 178 810 kuna.

-Za održavanje života na našim ruralnim područjima i slijedom toga najznačajniji iznos je za bespovratne potpore, u iznosu od 1, 7 milijuna kuna – rekla je pročelnica Mihovilić i posebno istaknula dio Zaštite i promocije izvornih zagorskih proizvoda gdje se Županija okrenula prema lokalnim OPG-ovima i omogućila plasman putem digitalne tržnice. Za 30-ak korisnika omogućene su mogućnosti prodaje proizvoda. Sredstva i potpore koje su dodijeljene za ovaj projekt iznose 15 tisuća kuna.

Istaknula je mjere  Potpora za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za što se izdvojilo 850 tisuća kuna.

-To su sve aktivnosti koje su isprepletene, a sve zajedno doprinose da se na tržištu mogu naći kontrolirani i dobro provjereni zagorski proizvodi, zaštićeni certifikatom – dodala je pročelnica.

Ukupno je isplaćeno više od 1,6 milijuna kuna pod mjerama razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini, što ide u prilog iskorištenosti mjera od 102%!

-Godina je bila specifična pa su i za sajmove i manifestacije bili sužene mogućnosti. Održali smo tri manifestacije sa 294 izlagača i s uloženih 242 tisuće kuna – rekla je Mihovilić te istaknula manifestaciju 100% zagorsko održanu u Rijeci gdje je bilo najveći broj izlagača.

Župan Kolar, istaknuo je kako je 2020. godina bila teška i vrlo zahtjevna. Osvrnuo se i na europske zemlje koje su bitne za gospodarski razvoj, ali je istaknuo kako se upravo tada pokazalo koliko je gospodarstvo KZŽ žilavo:

-Informacije koje ja imam od naših direktora poduzeća su da sve vodi tome da će godina biti puno bolja i da će pad biti manji u odnosu na dobar dio RH. Ono što je tu posebno za naznačiti da smo mi mjere u poljoprivredi praktički više od 100% riješili, da smo program koji smo imali za visoke zone isto tako riješili u 100% iznosu, da smo nastavili s mjerama subvencioniranja kamata koje smo skroz radili. Naravno da je pad u sajmovima jer nam je tako diktiralo vrijeme korone.

U 2021. aktivnosti upravnog odjela biti će skoro 12 milijuna kuna manje nego prošle godine, dakle 50,6 ukupno. No, župan je istaknuo mogućnost rebalansa proračuna ili odlukom nadležnog ministra za povećanje sredstava.

Planirana sredstva u 2021. godini su 50 602 351 kuna, od čega je za gospodarstvo 11.085.351,42 kuna, u poljoprivredi 2.896.000 kuna te za prometnu infrastrukturu 39.178.810.

-S obzirom da nažalost dotok cjepiva nije onakav kakav smo računali tako da faktički možemo prvih pola godine zaboraviti na bilo kakve aktivnosti -zaključio je Kolar i dodao:

-Rekli smo indikativni plan mjera, jučer smo dobili rješenje Ministarstva poljoprivrede da smo mjerom u skladu sa zajedničkom europskom  poljoprivrednom politikom. Mi slijedeći tjedan izlazimo van sa prvim javnim pozivima i natječajima kao što znate i za ovu godinu smo pripremili desetak mjera ukupno u vrijednosti 2,1 milijuna. Prve 4 mjere već idu praktički van u veljači ukupne vrijednosti 600 000 kuna, pa odmah u ožujku startamo sa slijedeće 3 koje su vrijedne 800 000 kuna. S time da smo jučer na sastanku jednog užeg tima, dogovorili da ćemo ovaj travanj/svibanj prebaciti u ožujak/travanj tako da ćemo s natječajima ići što prije van da ljudi mogu što brže doći do subvencije – rekao je župan i izrazio zadovoljstvo aktualnim programom.

mčaržavec / www.sjever.hr
12.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.