Now Reading:
Vugrin: „Stiglo je cjepivo AstraZenece i Moderne” – Donosimo i najnovije podatke o koroni u Varaždinskoj županiji
Full Article 3 minutes read

Vugrin: „Stiglo je cjepivo AstraZenece i Moderne” – Donosimo i najnovije podatke o koroni u Varaždinskoj županiji

U Varaždinsku su županiju jutros stigle nove doze cjepiva, njih ukupno 1.100, rečeno je na konferenciji za medije, a iznijeti su i najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji.

-U Varaždinsku županiju jutros su stigle prve doze cjepiva AstraZenece i Moderne. Radi se o 700 doza AstraZenece i 400 doza Moderne. Cjepivo će već danas biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine i svi će oni do ponedjeljka imati određeni broj cjepiva – rekao je Robert Vugrin, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

-Na području županije imamo 85 liječnika obiteljske medicine. Cjepivo je pakirano na način da se iz jedne bočice Moderne i jedne bočice AstraZenece dobije 10 doza. Znači, svaki liječnik će dobiti samo jednu bočicu, odnosno imati 10 doza na raspolaganju, a svega određeni broj liječnika imat će dvije bočice, odnosno mogućnost da cijepi 20 najkritičnijih svojih pacijenata – kazao je Vugrin i dodao:

-Poruka građanima je da se predbilježe kod svojih liječnika obiteljske medicine. Timovi Zavoda i bolnice će se uključiti vjerojatno u 3. fazi. Za idući tjedan imamo u najavi 900 doza AstraZenece, 600 doza Moderne i 1.518 doza Pfizera, s time da se Pfizer još uvijek koristi za cijepljenje prve skupine, a to su korisnici domova za starije i zdravstveni djelatnici.
Ove količine su definitivno premale, nemamo još nikakve brojke za ožujak, ali se nadamo da količine sukcesivno rasti.

Inače, do sada je Pfizerom cijepljeno 1.360 zdravstvenih djelatnika, od toga 95 posto već s drugom dozom te oko 1.300 korisnika domova za starije i nemoćne, od njih više od 80 posto i drugom dozom.

Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze, tako da u tjedan dana brojimo 122 slučaja. Time dolazimo do 7-dnevne incidencije od 73, a 14-dnevna je 161 na 100 000 stanovnika u VZŽ.
Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 241 uzorak, time u testiranjima imamo 8% pozitivnih. Na bolničkom liječenju sada su 62 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga, 26 osoba je na odjelu infektologije i drugim odjelima u varaždinskoj bolnici, 2 na jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru , 38 u Klenovniku i 4 osobe u Novom Marofu.
-Zadnji puta tako mali broj hospitaliziranih i tako mali broj osoba na respiratoru imali smo dalekog 27. listopada od čega je proteklo 108 dana. Vidite zapravo koliko se još patimo s repovima iz studenog i prosinca. Tijekom 24 sata nažalost imamo evidentirane i 4 osobe koje su preminule, a pozitivne su na covid-19. Ukupno dosada je evidentirano 14 975 osoba pozitivnih na covid-19, a aktivnih na današnji dan imamo 138 slučaja – rekao je Vugrin.

a.kučić/sjever.hr

12.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.