Now Reading:
Gradovi Ludbreg i Pregrada postaju primjeri dobre prakse provođenja društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

Gradovi Ludbreg i Pregrada postaju primjeri dobre prakse provođenja društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj

Grad Ludbreg bit će domaćin DSE treninga u sklopu aktivnosti po projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinanciranom iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Trening će se održavati u prostoru Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” od 17. do 19. veljače.

Sudionici treninga educirat će se o modelima dobre prakse društvene i solidarne ekonomije, a potom će hrvatski partneri raditi na razvoju modela lokalne prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE), i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

ZMAG razvija i uvodi ekonomske modele temeljene na društvenoj solidarnosti i odgovornosti za osnaživanje održivog lokalnog razvoja i promociju dobre ekonomije.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade. Projekt doprinosi ostvarenju sedamnaest UN-ovih Ciljeva održivog razvoja te, kroz podršku i transfer znanja švicarskog partnera, aktivno promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj.

Gradovi Ludbreg i Pregrada postaju primjeri dobre prakse provođenja društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj.

Kroz razmjenu znanja i iskustava s partnerima zajednički se kreiraju rješenja dobre ekonomije za praktičnu primjenu koja odgovaraju potrebama lokalnog stanovništva. Na temelju tih rješenja razvijaju se modeli dobre prakse koji osnažuju kapacitete lokalnih zajednica za upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem. Kao rezultat projekta, razvijeni modeli primjenjivat će se u Ludbregu i Pregradi, koji će tako postati primjer dobre prakse provođenja koncepata i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj.

Svrha projekta je odgovor na izazove s kojima se susreću lokalne vlasti u pružanju kvalitete života i blagostanja za svoje građane, uključujući jaču koheziju i uključivanje građana, sigurniju zajednicu, poboljšano zdravlje i dobrobit, rješavanje problema isključenosti i promicanje raznolikosti, jačanje lokalnog gospodarstva (radna mjesta), djelotvorne javne usluge i osiguravanje održivosti okoliša (resursi, stanovanje, prijevoz). Veliki potencijal za generiranje niza pozitivnih promjena i stvaranje potrebnih sinergija za održivi društveni i ekonomski razvoj leži u međusektorskoj suradnji između organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, javnih institucija i privatnog sektora te korištenja koncepta i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

www.sjever.hr

11.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.