Now Reading:
Međimurci ubrzavaju prijave za cijepljenje, aktivna internetska aplikacija
Full Article 4 minutes read

Međimurci ubrzavaju prijave za cijepljenje, aktivna internetska aplikacija

Danas je predstavljena internetska platforma putem koje će građani moći podnijeti zahtjev za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Više o tome bilo je riječi na konferenciji za novinare u Domu zdravlja Čakovec.

Prilikom predstavljanja platforme međimurski župan Matija Posavec istaknuo je važnost predviđanja epidemiološke situacije čemu će nova internetska platforma uvelike pridonijeti.

-Kad se ljeti malo tko bavio koronom, jer imali smo povoljnu epidemiološku situaciju, mi smo nabavili uređaj za molekularnu dijagnostiku, kad ni dan danas nitko ne radi takav jasan i transparentan sustav statističkih brojeva, u smislu i kliničkih slika i brzih antigenskih testova u službenim statistikama, pa čak i sve izvanbolničke smrti su dio statistike koje se svaki dan objavljuju, tako i danas kad imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju razmišljamo o onome što će biti sutra.

Pod tim podrazumijeva dostupniju zdravstvenu skrb  uz lakši pristup i narudžbe za cijepljenje:

-To znači da ne samo da moraju uporno zvati call centre ili liječnika obiteljske primarne medicine, nego da mogu i sami preko mobitela, tableta, interneta se predbilježiti za cijepljenje – to je također važno, kao što je važno da sustav cijepljenja bude organiziran što je kvalitetnije moguće. U tom kontekstu mi ćemo imati nekoliko punktova diljem Međimurja: u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću, Nedelišću, ako bude potrebno i u Kotoribi ili Štrigovi, da se ne moraju svo dolaziti cijepiti na jedno mjesto, već da to mogu obaviti i na lokacijama.

Već su danas uspostavljeni mobilni timovi, pozivni centar ostat će u funkciji i na razini Doma zdravlja i na razini Zavoda za javno zdravstvo.  Sve informacije dostupne su na internetskim stranicama Doma zdravlja. Jednako tako, Međimurska županija će omogućiti svu infrastrukturu za punktove i mobilne timove, u suradnji s ostalim zdravstvenim institucijama. – dodao je župan Matija Posavec.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec, Branko Vrčić objasnio je kako u call centru sa samo 5 zaposlenih nemoguće obraditi sve pristigle pozive:

– S tim call centrom mi smo vidjeli da ne možemo više od 400-500 poziva dnevno primiti. U projekcijama koje smo radili, uvijek se vršio pritisak da ide nekih 60-70% procijepljenosti pučanstva, u tom slučaju to je ugrubo 60 000 cijepljenih u Međimurskoj županiji. A ako morate dva puta cijepiti to je znači 120 000 kontakata samo da dobijete najosnovnije podatke i nakon toga mi moramo nanovo njih kontaktirati ponovno za prvo cijepljenje, pa za drugo, a to je jedan enorman posao koji je nemoguće odraditi u par mjeseci.

Na temelju toga nastala je informatička platforma u suradnji sa županijom i sa Zavodom za javno da se taj call centar rastereti kako ne bih sve išlo preko telefona. I za one koje su se već ranije javili svojim liječnicima ili na neki drugi način preporuka je da se još jednom prijave i putem ove platforme.

O dinamici cijepljenja govorila je Višnja Smilović, specijalistica epidemiologinja:

-Što se tiče prvog cjepiva, Pfiezerovog, kojeg dobivamo svaki tjedan, mi smo još uvijek u prvoj fazi. To je po preporuci, za prioritetne skupine korisnika i zaposlenika domova za starije. Ta faza traje, ona se nije zaustavila. Sve se više domova javlja.


Najavila je kako je u petak predviđen dolazak 300 doza Moderninog cjepiva  te 400 doza cjepiva  Astra Zenece. Nova pošiljka od 800 doza Pfierzerovog cjepiva trebala bi stići u ponedjeljak.

-Trebali bismo to dobiti. Kažem dobiti jer, svjesni ste da se do sada, jedan dan daje jedna informacija, drugi dan druga. Ukoliko dođe 60% po planu, mi bismo sljedeći tjedan 1100, 1200 doza raspodijelili za započinjanje faze procjepljivanje pučanstva starijih od 65 i kroničnih bolesnika – rekla je Smilović.

Zadnji tjedan u veljači trebalo bi doći 100 bočica Pfierzerovog cjepiva, to je oko 600 doza, Moderninog cjepiva od ukupno 800 doza te oko 500 doza Astrazenece.

– Za dalje nemamo plan za ožujak. A sukladno ćemo se prilagođavati i provoditi cijepljenje, a javnost ćemo obavijestiti – završila je Smilović.

a.brkic/www.sjever.hr.

9.2.2021.

Input your search keywords and press Enter.