Now Reading:
Bezbroj žena i djevojčica doživljava maltretiranje preko Instagrama! Sve više slučajeva i u Zagorju
Full Article 4 minutes read

Bezbroj žena i djevojčica doživljava maltretiranje preko Instagrama! Sve više slučajeva i u Zagorju

prosvjed nasilje

Gdje leži problematika psihičkog i fizičkog nasilja i zlostavljanja nad žena? Jesmo li zapeli u patrijarhalnom društvu? Zašto je svijet podređen muškarcima? Možemo li se pouzdati u žensku asertivnost? Kada ćemo, kao društvo, priznati da problem postoji i prestati osuđivati? Postoji li problem u sustavu? Je li riječ o institucijama koje nemaju pravne osnove za postupanje?

Valentina Pakračić Jambrek žena je koja je javno istupila kako bi podijelila svoje neugodno i šokantno iskustvo koje je doživjela na web platformi Instagram. Najgore od svega je što nije jedina i što broj javnih priznanja raste.

– U petak popodne primila sam poruku s profila ženske osobe koja je sudeći po fotografijama “normalna”,obiteljska žena. Nisam imala razloga posumnjati ni u što. Ona je meni poslala poruku sa screenshotom moje fotografije i pitanjem da li sam to vidjela. Na Instagramu piše “Ova dama je usamljena i traži seksualne usluge”. Ja sam je pitala odakle to? Ona je meni poslala profil osobe koja je to navodno krenula dijeliti. Ja sam ispitivala kako to, odakle… Ja tu osobu nemam među svojim pratiteljima i nije mi uopće poznata. Ona mi je rekla da je bila žrtva iste te osobe, da je on njoj isto tako slao. Rekla je kako prijetnje ne znače ništa, da se s njim dogovorim da je tako bilo i njoj, da ukoliko ne napravim to što traži da ću imati probleme u obitelji, socijali, ne znam, svašta. Na pitanje što traži, dobila sam odgovor: “Tvoje slike” – ispričala je Valentina.

Tražene su fotografije u donjem vešu. U tim istim minutama, Valentini je stigla poruka i od tog čovjeka s pitanjem da li je vidjela te objave. Na njenu negaciju rečeno joj je da se ne nateže s njim i da će to biti objavljeno, ukoliko ne ispuni njegov zahtjev:

– Poslala sam fotografiju sebe u interijeru u kojem sam se nalazila kako bih pokazala da nisam doma. On je rekao da ga baš briga, da odem na wc i pošaljem fotku u grudnjaku. Meni je to sve bilo čudno. U isto vrijeme dolaze poruke s oba profila. S profila ženske osobe dolaze poruke da ću imati problema, da je krenulo dijeljenje.

Poučeni iskustvom, vjerujemo kako će većina osuditi Valentinino slanje fotografije. Razlog je, “ne biste vjerovali”, strah popraćen sramom.

Bila sam užasno prestrašena, bilo me strah, sram. Bila sam u šoku. Postavljala sam si pitanja zašto i tko mi to radi. Bilo me strah to uopće nekome spomenuti, bilo me sram. – rekla je Valentina i dodala:

– Krenula sam istraživati oba profila. Njen profil izgleda normalno, ima par svojih fotografija, par od djeteta, od muža, ali su sve fotografije stavljene istog datuma i tu sam zapravo shvatila da je profil lažan. Razgovori upućeni s oba profila bili su slični… Promijenila sam lozinke, korisničko ime, fotografiju. Njegov profil sam prijavila i zamolila cure da naprave isto. Taj je profil, u roku sat vremena obrisan s Instagrama, ali je on otvorio novi dok je profil žene još uvijek ativan.

Mislila sam da mi se možda netko osobno osvećuje dok drugi dan nije moja prijateljica Ivana Kotarski istu stvar dobila i napisala u našoj grupi Ženski recenziraj da se desila ta i ta stvar. Javilo se puno žena. Ona je prva otišla na policiju gdje joj je rečeno da poduzimanje konkretnih koraka trenutno nije moguće, da oni za to znaju, da ima puno prijava. Mi jedino što možemo je napraviti privatnu tužbu. Mi smo krenule s objavama na društvenim mrežama da druge žene i djevojke vide – objasnila je Valentina.

Osoba iza lažnog profila javlja se i djevojčicama gdje je u jednom slučaju, nakon što su počele ucjene, djevojčica iz straha poslala fotografiju u donjem vešu. No, stvar ovdje ne završava. Osoba koja se krije iza ovog profila, nakon toga traži gnjusne, proste i neprikladne stvari.

Čovjek navodno ima više profila s kojih se javlja, kad mu profil prijave – on napravi drugi. Javlja se pod imenom Mario Buzin, Tihomir Lugarić…

Ovakva iskustva, a posebno kad ih doživite na vlastitoj koži, šokiraju! One također mogu ostaviti dugoročne posljedice, ali zapamtite: Niste krive! Prijavite bilo koji oblik nasilja jer danas to možete biti vi, sutra vaša prijateljica, nečija sestra, kćer, unuka… Bilo koji oblik nasilja nije opravdan i nitko ga ne zaslužuje!

mčaržavec / www.sjever.hr
02.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.