Now Reading:
FOTO Brojni posjetitelji na Noći muzeja u Klanjcu po prvi puta vidjeli novi postav sarkofaga obitelji Erdödy
Full Article 4 minutes read

FOTO Brojni posjetitelji na Noći muzeja u Klanjcu po prvi puta vidjeli novi postav sarkofaga obitelji Erdödy

Galerija Antuna Augustinčića i Kulturni centar Klanjec pridružili su se obilježavanju ovogodišnje 16. Noći muzeja. U dvorištu Studija i u parku Galerije Antuna Augustinčića organizirana je izložba na otvorenom Vedrana Ružića.

Božidar Pejković, voditelj galerije Augustinčić, rekao je da da kad je vidio što i kako Vedran Ružić radi, odlučio je da mora doći u Klanjec, a budući da je glazbenik, upravo u Noći muzeja kada se obično povezuje glazba i likovna umjetnost.

-Vedran je profesionalni jazz glazbenik, svira kontrabas i bas gitaru, ne samo da je instrumentalis, nego je i skladatelj. Ujedno je i multimedijalni umjetnik koji od tog svog rada, s jedne strane likovnog, a s druge glazbenog, stvara neki umjetnički multimedijalni izraz. Osvojio me time što mi je poslao fotografije radova koji su rađene od materijala iz njegovog najbližeg okružja, iz ostave, podruma, od prijatelja… Bilo je jasno da ga želim u Klanjcu zbog vremena u kojem jesmo, a radovi su nastali u kućnom okružju i oni su zapravo za galerijski prostor – kazao je.

Vedran Ružić rekao je da su formati mali jer su rađeni za vrijeme lockdown-a, a i kasnije, a riječ je o seriji radova koja još traje i još je u nastajanju.

-Ovo je ulomak serije nastale inspirirane zarobljeništvom u domovima i separacijama. Svi znamo kakvo je stanje, nekad je lakše, a nekad teže. Ja sam se odlučio u jednom trenutku nakon umjetničke rezidencije u Berlinu vratiti doma i krenula je situacija odbijanja poslova jer nije bila koncerata i izložbi. Na kraju sam odlučio uzeti stare police, ladice, elemente, žice s kontrabasa i bas gitare, kutijice, stare knjige i nešto betona i pijeska. Odlučio sam napraviti seriju radova koja opisuje kako je sve stalo i dovest svoju umjetničku stranu do neke reinkaracije. Mali formati su prešli u velike jer mi je Božidar Pejković kao voditelj rekao da mu se ovo jako sviđa i uklapa mi se tu, ali možeš li napraviti još veće jer će biti u dvorištu zbog ove situacije. Posljednjih smo mjeseci radili na uvećavanju tih formata – pojasnio je svoje radove Ružić.

Također, u Kulturnom centru Klanjec otvoren je stalni postav sarkofaga obitelji Erdödy, koji prati nova multimedijska priča Memento mori – Sjeti se smrti o univerzalnoj temi prolaznosti ljudskoga života.

Snježana Horvatin, voditeljica centra rekla je da su u Noći muzeja pod nazivom „Moguće nemoguće“ ipak odlučili otvoriti posjed sarkofaga, iako još nije u potpunosti gotovo.

-Novi postav donosi jednu dokumentarnu kratku malu izložbu iz našeg arhiva o velikaškoj obitelji Erdody o samim sarkofazima, o pokojnicima koji su pokopani u sarkofazima koje mi izlažemo, a to su hrvatski ban Sigismund i njegov nećak Emerik Erdody. Donosimo priču o vrlo skupocjenoj i dugotrajnoj restauraciji sarkofaga u Beču. Obiteljskim stablom obitelji Erdody želimo našim posjetiteljima pokazati koliko je zapravo razgranata i moćna bila ta obitelj u srednjem vijeku, s posebnim naglaskom na one članove koji su pokopani u našoj crkvi ili koji su imali nekakve veze s Klanjcem. Nakon toga, uz sarkofage kao gravitetne, umjetničke predmete kakvi se u Hrvatskoj ne mogu vidjeti, donosimo i jednu multimedijsku priču Memento moris. Htjeli smo ju otvoriti baš u ovoj Noći muzeja u priči Moguće nemoguće jer su nas ova pandemija i potresi upozorili da treba cijeniti i biti zahvalan za male stvari te da treba iskoristiti dan, a to na neki način simboliziraju i naši sarkofazi – naglasila je Horvatin.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine Kulturni centar priključio Noći muzeja zajedno s galerijom Antuna Augustinčića.

-Zadovoljan sam s brojem posjetitelj koji su došli po ovakvom vremenu s obzirom da je dio izložbe vani. Posebno mi je drago da smo novi postav naših sarkofaga obitelji Erdody večeras na neki način malo pokazali, to je projekt koji smo kroz prošlu godinu ostvarivali. To je sad jedan reprezentativni postav gdje posjetitelji mogu vidjeti sarkofage i mogu dobiti doživljaj o prolaznost života, o smrti – rekao je Brlek.
Kako bi ugođaj bio što bolji, na tri lokacije u starom dijelu Klanjca puštalo se i odabrani glazbeni program.

m.furlan / sjever.hr 29.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.