Now Reading:
Međimurje nakon teškog razdoblja lakše diše, ali i dalje s oprezom!
Full Article 4 minutes read

Međimurje nakon teškog razdoblja lakše diše, ali i dalje s oprezom!

Na području Međimurske županije trenutno su aktivna 23 korona slučaja. O stanju brojki izvijestio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Što se tiče proteklih 24 sata u Mikrobiološkom laboratoriju našeg Zavoda za javno zdravstvo testirano je 126 osoba, od čega je pozitivnih 16 uzoraka, što se tiče PCR metode. Dodatno dva pozitivna slučaja brzim antigenskim testovima, 4 pozitivna slučaja na temelju kliničke slike i 1 pozitivni slučaj iz drugih županija laboratorija gdje nam javljaju. Ukupno dakle 23 pozitivna slučaja u proteklih 24 sata. Svom srećom nema preminulih osoba, tako da je s današnjim danom broj osoba pozitivnih na COVID-19 u Međimurskoj županiji 270 – rekao je župan i dodao:

– Danas je 28. siječnja, dakle završava još jedno dvotjedno razdoblje koje nam je dobra podloga da mjerimo četrnaestodnevne brojke, pokazatelje incidencije. Ako gledamo usporedbu sa prvih dva tjedna 2021. godine tada je udio pozitivnih u broju testiranja pao sa 19,7% na 15,5%. Dakle, imamo testiranih u protekla dva tjedna 2 180 osoba.

– Što se tiče četrnaestodnevne incidencije, u ovoj drugoj polovici mjeseca, što se tiče PCR metode ona je 293, koja je pala sa 509 u prvih dva tjedna. Ako gledamo ukupnu sliku; i kliničke slike i antigenske testove je to pad sa 709 na 347. Tu imamo gotovo 40% pada u odnosu na prvih dva tjedna – izvijestio je Posavec.

– Današnja sedmodnevna incidencija, što se tiče PCR rezultata iznosi 145, ukupno 166 i tu bilježimo jedan blagi pad, odnosno stagnaciju pozitivnih brojki u svakom pogledu koji je mjereni – rekao je župan i dodao kako od 3. prosinca Međimurska županija bilježi silaznu putanju što budi jedan oprezan optimizam.

Nama je nakon one kalvarije koju smo prošli u bolničkom sustavu tijekom 11.  i 12. mjeseca ipak sada znatno lakše. Trenutno imamo hospitalizirano 53 pacijenta, međutim daleko je to od dobrog, daleko je to do otpuštanja. Zdravstvena struka je svjesna postojanja uobičajenog obrasca epidemija u tri vala i mi još uvijek imamo ogroman oprez i naravno poštujući sve naputke Nacionalnog stožera slijedimo ih i dalje i još uvijek mjesta nekakvom opuštanju nema. Odgovorno, profesionalno, a i racionalno organizirane zdravstvene struke i zdravstva u bolnici govore u prilog toga da ovakve brojke vode i nekim logičnim potezima, a to je od ranijeg javljanja demobilizacije hotela, zatim prošlotjedne reaktivacije kirurških odjela i ovotjedne reaktivacije internističkih odjela jedan logičan korak dalje – rekao je Tomislav Novinščak ravnatelj županijske bolnice Čakovec i najavio:

Pojačat ćemo u jednom blagom i opreznom trendu prema gore i broj pacijenata u poliklinikama naravno poštujući sve mjere i dalje pozivanja pacijenata na određeno vrijeme poštujući sve norme i pravila da se pacijenti ne udružuju ne grupiraju i slično. Pozivamo sve naše korisnike zdravstvenih usluga na razumijevanje i strpljenje jer ovi pozitivni trendovi proteklih dana nisu dovoljni da bi se zaključio jedan dugoročni trend – rekao je Novinščak.

Višnja Smilović, specijalistica epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo osvrnula se na temu cjepiva:

– Svi znamo da su poteškoće u distribuciji cjepiva, u svim zemljama Europske unije. Dosad u našoj županiji cijepljene su 2482 osobe, a do danas ujutro dvije doze su primile 703 osobe. Do kraja tjedna očekujemo još preko 300 osoba. I to će biti više od tisuću osoba kompletno cijepljeno. Za sljedeća dva-tri tjedna najavljeno je skoro 50 posto manje doza nego je trebalo biti. Razmak između doza bit će 25-27 dana što je u okvirima prihvatljivog. Prihvatljivo je do šest tjedana.

mčaržavec/www.sjever.hr
28.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.