Now Reading:
Iz Lepoglave za Banovinu otpremljen stambeni kontejner za obitelj koja je zbog potresa ostala bez doma
Full Article 4 minutes read

Iz Lepoglave za Banovinu otpremljen stambeni kontejner za obitelj koja je zbog potresa ostala bez doma

Nakon što je u područje stradalom potresom otpremljeno oko 10 tona pomoći te pružena hitna financijska pomoć, danas je iz Lepoglave na Banovinu, točnije u mjesto Gora na području Grada Petrinje, otpremljen i kontejner za stanovanje za potrebe četveročlane obitelji čija je kuća stradala u razornom potresu.

I ova je pomoć rezultat sinergije svih segmenata društva na gradskom području – Grada Lepoglave, gospodarstvenika, udruga i građana koji su prepoznali potrebe stradalih u potresu.

Naime, stambeni kontejner izradila je domaća tvrtka Lorena projekt koja je svoju proizvodnju usmjerila na izradu toliko potrebnih kontejnera za stanovanje. Njihov prvi proizvedeni kontejner otkupio je Grad Lepoglava kojem se u opremanje kontejnera, uz domaće gospodarstvenike – tvrtke Drvodjelac i Hodalj, pridružila i Općina Klenovnik dok će kontejner na područje stradalo potresom dopremiti tvrtka Maček transporti.

-Posljedice potresa mi svi doživljavamo emotivno, ali moramo biti pragmatični. Prije svega, na području grada Lepoglave imali smo velikih oštećenja na našim objektima, kako i privatnim, tako i kulturnim i sakralnim objektima. Kao gradonačelnik sam zatražio proglašenje elementarne nepogode koja je i proglašena. Ipak, prije svega moramo imati i obzira prema najviše pogođenima od potresa, to je područje Banovine – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Dodao je da je Grad Lepoglava zajedno s općinom Klenovnik te ostalim partnerima i građanima odlučio osigurati stambeni kontejner za jednu od obitelji koje su u potresu izgubile dom.
-Mi smo stupili u kontakt s tom obitelji, naročito i s mještanima i naseljem Gunja koja nas povezuje s mnogim stvarima. Primjerice, tijekom Domovinskog rata određeni gospodarstvenici iz tog naselja na područje Lepoglave su došli i tu imali smještaj. To je lijepa gesta i Grad Lepoglava pomaže svim svojim prijateljima i dobrim ljudima. Ovaj stambeni kontejner je primjer dobre prakse, gdje su poduzetnici s područja grada Lepoglave prepoznali takvu mogućnost i prionuli izgradnji kontejnera koji je podesan baš za ovakve uvjete. Grad Lepoglava je odmah otkupio taj stambeni kontejner i danas ga upućujemo potrebitoj obitelji. Gard Lepoglava je već i prije uplatom iz gradskog područja, zajedno s Crvenim križem, pomogao s više od 10 tona opreme koju smo uputili prema stradalom području – rekao je Škvarić, zahvalivši svim volonterima, Crvenom križu i svim dobrim ljudima koji su se uključili kako bi pomogli.

Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik istaknuo je kako se Općina odmah pridružila Gradu Lepoglavi, nakon što su ranije već prikupili mnogo pomoći za stradale.
-Odmah smo djelovali kako bi pomogli i ovoj obitelji u Gori. Opremili smo unutarnji dio kontejnera, tako da obitelj ima krevete, madrace, grijalice, stol i stolce – kontejner je kompletno opremljen za život ove obitelji – rekao je Blaško.

Zvonimir Šoštarek, direktor tvrtke Lorena projekt d.o.o. Lepoglava rekao je da je riječ o firmi koja se bavi proizvodnjom modularnih kuća.
-Sad smo se prebacili na stambene i uredske kontejnere. Prvi je kupio Grad Lepoglava, a dobili smo narudžbe za sljedeća dva mjeseca. U jednoj firmi zapošljavamo 20, a u drugoj dvoje ljudi i planiramo tijekom godine zaposliti još 15 ljudi. S ovim kapacitetom možemo godišnje proizvesti 60 do 70 modularnih jedinica, odnosno tjedno dvije do tri, a bude li potrebe moći ćemo i više – kazao je Šoštarek.

Gradonačelnik Škvarić istaknuo je kako će uz kontejner potrebitoj obitelji biti dostavljene i stvari koje su im u ovom trenutku najpotrebnije.
-I dalje ćemo pratiti potrebe stradalih u potresu i ciljano im pomagati – zaključio je lepoglavski gradonačelnik.

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

22.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.