Now Reading:
Učenje u virtualnom okruženju
Full Article 2 minutes read

Učenje u virtualnom okruženju

Prethodna godina je, između svih ostalih promjena u funkcioniranju društva, utjecala i na promjenu učenja te izvođenja nastave. U tom smislu, škole i sveučilišta se okreću prema učenju u virtualnom okruženju.

Kao posljedica korištenja različitih društvenih softvera u edukativne svrhe dolazi do razvoja tzv. VLE ili Virtualnog okruženja za učenje. VLE (eng. Virtual Learning Environment) ili virtualno okruženje za učenje obuhvaća komponente u kojima studenti i predavači sudjeluju u “on-line” interakcijama različitih vrsta, uključujući e-učenje. U suštini, sustavi e-učenja osiguravaju informacije, a ne upute kako učiti. E-učenje se dostavlja krajnjem korisniku putem računala pomoću standardne internetske tehnologije. Temeljem svih karakteristika sustava e-učenja, korisniku se omogućuje vlastita aktivnost i samoregulacija. U praksi to označava mogućnost studenta da sam kontrolira vrijeme učenja i korake učenja.

Uvođenje nekog od sustava e-učenja za obrazovne ustanove označava visoke početne troškove, no međutim kalkulacije pokazuju kako jednom razvijeni sustav e-učenja ima velik značaj na smanjenje daljnjih troškova. Virtualno okruženje za učenje je fleksibilno kada je riječ o mjestu i vremenu učenja. Ono omogućuje svakom studentu da sam odabire gdje i kada će učiti. Ovaj pristup povećava učinkovitost znanja i kvalifikacija putem jednostavnog pristupa velikoj količini informacija. Korištenjem raznih foruma za raspravu omogućuje se kreiranje odnosa između studenata. E-učenje pomaže prilikom eliminacije prepreka koje ometaju sudjelovanje, uključujući strah od razgovora s drugim studentima. Korištenjem nekih od sustava, studenti se motiviraju na interakciju s drugima, kao i na razmjenu te poštivanje različitih stajališta.

Nove generacija učenika i studenata dobro su upoznate s novim oblicima tehnologija te se javlja potreba prilagođavanja postojećeg sustava zahtjevima novih generacija. Interaktivnost i uključenost studenata ključni su elementi uspjeha.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/)

sjever.hr 20.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.