Now Reading:
Cijepio se i Čačić: „Model varaždinskog stožera dao je nedvojbene rezultate, ali bez procijepljenja nema ozbiljnog saniranja ugroze”
Full Article 6 minutes read

Cijepio se i Čačić: „Model varaždinskog stožera dao je nedvojbene rezultate, ali bez procijepljenja nema ozbiljnog saniranja ugroze”

U sklopu kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Misli na druge – cijepi se“, protiv virusa SARS-CoV-2 danas se cijepio župan Varaždinske županije Radimir Čačić te osam županijskih vijećnika starijih od 65 godina.

-U sklopu kampanje koja se odvija u Hrvatskoj, u Varaždinskoj županiji mi smo do sada, prema službenim protokolima procijepili zdravstvene djelatnike koji su se s tim složili, a velika većina jest te korisnike domova umirovljenika. Sad ulazimo u fazu cijepljenja stanovništva, a odluka je prema stavu Stožera da svi oni koji se žele cijepiti na razini izvršne vlasti i na razini Županijske skupštine, a zadovoljavaju kriterije koji su propisani, i koji prihvaćaju da se javno procijepe. To je osam vijećnika i ja kao župan – rekao je Čačić i dodao:
-Nisam uopće primijetio ubod, nisam ni očekivao bilo kakav problem. Bez ikakve potrebe i želje da bilo što uljepšavam, cijepite se, minimalne nuspojave su dosad zabilježene i kod nas i u Hrvatskoj i u svijetu.

Čačić je kazao da je dosad prema protokolu cijepljeno okvirno 2400, zdravstvenih djelatnika i korisnika u domovima umirovljenika.
-Sad ulazimo u fazu kad očekujemo tijekom veljače, što nije do kraja definirano, od Pfizera i Moderne, a i s početkom AstraZenece, 20-ak tisuća cjepiva. Nadamo se da će dinamika biti dobra, organizaciono smo se dobro pripremili, imamo i zdravstveni kadar, a ono što nam bitno pomaže u cijeloj toj priči je da smo iz maksimalne ugroze, s 278 ljudi na kisiku došli smo na 114, s incidencije 1.216 sad smo na 141 na sedmodnevnoj i 380 u 14-dnevnoj, očekujemo da bi sljedećih dana i te brojeve mogli spustiti. Danas nas više nitko ne bilježi ni u prvih nekoliko stotina, a kamoli na prvom mjestu – rekao je župan i dodao:
-Kratko i jasno, potpuno otvoreno, da se ne lažemo – model varaždinskog stožera koji je prihvaćen s malim pomakom od sedam dana u cijeloj Hrvatskoj, dao je nedvojbene rezultate. Temelj tog modela je ugostiteljstvo i sve prateće djelatnosti. Pomoglo je i zatvaranje škola, a klasične mjere ne treba ni posebno spominjati.

Župan je dodao da se u ovom novom ogromnom valu pandemije u cijeloj Europi mi dobro držimo te da očekuje odgovorno ponašanje u Hrvatskoj i ubuduće.
-Bitno nam padaju, osim teških bolesnika na kisiku, i brojevi umrlih i vjerujem da ćemo se odgovorno ponašati i dalje. Možda i ova današnja poruka javna tome pomogne zato jer bez procijepljenja nikakvog ozbiljnog i dugoročnog saniranja zdravstvene ugroze ne može biti i toga smo svi svjesni – poručio je Čačić.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić kazao je da bolnica ima oko 1.900 zaposlenika, od kojih se dosad cijepilo njih 818.
-441 zaposlenik prebolio je infekciju koronavirusom, s time da dio naših djelatnika kod kojih je prošlo više od trideset dana od same infekcije su također cijepljeni. Mi u ovom tjednu ulazimo u fazu postizanja punog imuniteta. Pozdravljam ovu javno zdravstvenu akciju i cijepljenje gospodina župana i gospode iz Županijske skupštine koji svojim primjerom pokazuju jedno vrlo odgovorno ponašanje – rekao je Kudelić dodavši da su
djelatnici bolnice itekako svjesni da u slučaju nekontroliranog širenja epidemije prijeti urušavanje zdravstvenog sustava.
-To smo osjetili na svojoj koži. Uspjeli smo usprkos svim izazovima zdravstveni sustav održati. Isto tako, u nekoliko navrata sam rekao da mi zapravo liječimo posljedice, a ne uzrok. Epidemije se može zaustaviti, spriječiti i eliminirati jedino određenim mjerama. Mjere su do sad pokazale rezultate, a to su mjere ograničavanja okupljanja, odnosno mjere ograničavanja puteva širenja epidemije. Jedini, zapravo ispravan način je cijepljenje, odnosno stjecanje kolektivnog imuniteta. Iz iskustva drugih zemalja, prvenstveno ovdje mislim na Švedsku, jasno je bilo vidljivo da se ne može postići kolektivni imunitet puštanjem epidemije, odnosno prokuživanjem. Vidljivo je bilo, da se u takvom modelu prokužilo se svega 8 posto pučanstva, uz iznimno visoku smrtnost.

Kudelić je pozvao građane da se odazovu cijepljenju naglasivši kako se jedino na taj način možemo u određeno dogledno vrijeme vratiti u normalu.
-Ne morate se bojati nuspojava. Cijepili smo preko 800 naših djelatnika, nismo imali nekakvih značajnijih nuspojava. Jedino što se pojavljivalo, eventualno je crvenilo na mjesto uboda. Svjesni smo činjenice da svako cjepivo nosi sa sobom rizik, svaki medicinski postupak nosi rizik, svaki životni postupak koji provodite dnevno nosi sa sobom određene rizike. Vašim cijepljenjem možete spasiti brojne živote, osobite starije populacije koji su možda baš vaši roditelji, vaši djedovi i bake, susjedi ili prijatelji – rekao je Kudelić.

Cijepljenju je nazočila i Katica Čusek Adamić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.
-U ovom tjednu ulazimo već u revakcinaciju, cijepimo s drugom dozom prethodno obuhvaćene osobe i cijepili smo do sada 2.370 osoba. Sljedećih tjedana nastavljamo s revakcijanacijskim dozama cijepljenja i širimo obuhvat. U tom širenju obuhvata upravo dolaze u obzir i cijepljenja osoba starije životne dobi, 65 godina na više i svi kronični bolesnici. Dolaskom Moderninog cjepiva i cjepiva AstraZenece u veljači cjepivo dolazi u ambulante primarnih liječnika, liječnika obiteljske medicine tako da apeliramo na građane da svakako interes za cijepljenje jave svom liječniku da se mogu staviti na listu za cijepljenje – kazala je Čusek Adamić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin pak je istaknuo da je u Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano 19 novih slučajeva zaraze.
-Ono što je pozitivno, vidi se da se trend smanjivanja broja nastavlja. Mi smo još u 11., 12. mjesecu imali preko 2.000 novozaraženih tijekom tjedan dana. Ta brojka se spustila za gotovo 90 posto, 235 novozaraženih tijekom tjedan dana. Mi smo imali na dnevnoj bazi preko 420 novih slučajeva – kazao je Vugrin.

ak/sjever.hr

19.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.