Now Reading:
Bolnica u Stubičkim Toplicama više nije COVID bolnica, u Krapinsko-zagorskoj županiji 13 novozaraženih
Full Article 3 minutes read

Bolnica u Stubičkim Toplicama više nije COVID bolnica, u Krapinsko-zagorskoj županiji 13 novozaraženih

U Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama više nema COVID pacijenata, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

-Donio sam odluku da se ukida covid odjel u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice – izjavio je župan Željko Kolar i objasnio zbog čega je donio takvu odluku:
-To nam omogućuje stanje s brojem zaraženih s covidom-19. Odsada će se teži pacijenti liječiti u OB Zabok, a pacijenti s lakšim simptomima u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Ako bi se epidemiološka situacija pogoršala, a nadam se da neće, mi ćemo uvijek biti spremni da ponovno aktiviramo covid odjel u bolnici Stubičke Toplice, iako ne očekujemo da će oni morati otvarati taj odjel.

Inače, danas je u Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano 13 novih zaraženih, a preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek dodao je da su u zdravstvenim ustanovama trenutno 23 covid pozitivna djelatnika, dok je njih 11 u samoizolaciji, što je točno pet puta manje nego prije 30 dana.

Na području KZŽ je trenutno 145 aktivnih pozitivnih osoba, a 875 osoba je u samoizolaciji.

-U 2020. godini testirane su 27.064 osobe, a udio pozitivnih u prosjeku je bio 30 posto u odnosu na broj testiranih. U prav dva tjedna ove godine testirano je 1428 osoba, a pozitivna je bila 271, znači 19 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. U proteklih sedam dana je ukupno pozitivnih bilo 125, odnosno 15 posto. Ako gledamo sedmodnevnu incidenciju na 100 tisuća stanovnika trenutno je 125, dok je 15. prosinca bilo 836, odnosno šest puta veći broj. Broj hospitaliziranih ne prati taj trend opadanja, tako da smo 15. prosinca imali 143 osobe, a danas 91, ako imamo 6 puta manje pozitivnih, a broj hospitaliziranih je svega 50-ak manji. To je pokazatelj ozbiljnosti situacije – upozorio je Ferek Jambrek.

Ukupno na području KZŽ od 23. listopada 2020. godine 261 osoba je preminula.
-Jako visok broj, ali moramo napomenuti da je 81 osoba iz domova za starije i nemoćne u kojima su ljudi s područja čitave Hrvatske – rekao je načelnik Stožera.

Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice Stubičke Toplice zadovoljno je istaknuo:
-Zadnji covid pozitivan pacijent danas je napustio bolnicu i od danas više nismo covid bolnica, odnosno rezervni dio. Sutra krećemo s dezinfekcijom tih odjela i od ponedjeljka bolnica će biti spremna za baviti se poslom za koji je osposobljena. Niti jedan djelatnik nije pozitivan. 40-ak djelatnika smo procijepili, 40 ih je preboljelo covid i praktički polovica osoblja imunološki je stabilna, rekao je Gredičak.

Tomislav Jadan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ pak je naglasio:
-Nastavljeno je procjepljivanje. U Krapinsko-zagorskoj županiji do danas je 1319 osoba cijepljeno, 534 zdravstvenih radnika i 785 korisnika domova za starije. Količine cjepiva koje dolaze u Hrvatsku su jako male i raspoređujemo po prioritetima. Nadamo se od veljače, kao što je najavljeno, moći više i jače cijepiti.

foto: m. sopek

nk i ak/sjever.hr

15.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.