Now Reading:
Ravnatelj varaždinske bolnice: Jedino protuepidemijske mjere mogu dovesti do obuzdavanja epidemije
Full Article 2 minutes read

Ravnatelj varaždinske bolnice: Jedino protuepidemijske mjere mogu dovesti do obuzdavanja epidemije

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić u utorak je izjavio da jedino protuepidemijske mjere mogu dovesti do obuzdavanja epidemije.

Danas je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin 146 osoba s težom kliničkom slikom. Donedavno ih je bilo više od 250.

– Ako pogledate brojke na području Varaždinske županije, a i generalno diljem Republike Hrvatske, nepobitno je jasno da jedino protuepidemiološke mjere mogu dovesti do obuzdavanja epidemije. Od samog početka govorimo da se mi u bolnicama bavimo liječenjem posljedica epidemije. Epidemija se ne može liječiti, ali se može spriječiti. Ove mjere su pokazale rezultate, to se vidi na broju hospitaliziranih pacijenata koji se u posljednja dva tjedna u Općoj bolnici Varaždin praktički prepolovio. To je odraz relativno niskog broja novozaraženih, no nemojmo zaboraviti da se taj broj još uvijek mjeri u nekoliko desetaka osoba dnevno. Nekada smo bili zadovoljni kad smo imali manje od deset novozaraženih osoba na području Varaždinske županije, a trenutno smo zadovoljni činjenicom da je brojka dvoznamenkasta jer smo imali incidenciju i po više od 400 u jednom danu, odnosno sedmodnevna incidencija je bila prerasla i brojku od 1.200 – izjavio je Kudelić.

Ravnatelj varaždinske bolnice istaknuo je da ipak nije vrijeme za opuštanje.

– To se pokazalo kao loša odluka u nekim zemljama EU jer se vrlo brzo takva odluka vrati s povećanim brojem novootkrivenih. U sklopu našeg županijskog Stožera civilne zaštite tražili smo produženje mjera minimalno do 31. siječnja. Sigurno su škole inkubator i na neki način izvor zaraze jer znamo da djeca ne obolijevaju s težim oblikom kliničke slike, ali na neki način šire zarazu među starijom populacijom – rekao je Kudelić.

– Mi polažemo puno nade prvenstveno u mjere, a onda isto tako, jednako važno, i u cijepljenje. Pozivam još jednom sve one kojima će u sljedećim danima biti ponuđeno cijepljenje da ga prihvate, ne trebaju se bojati. Mi smo u bolnici u nekoliko dana procijepili više od 700 ljudi i nismo imali nikakvih nuspojava i nikakvih problema, a iskreno se nadamo da će nas to cjepivo zaštititi, nas i naše buduće pacijente – kazao je ravnatelj varaždinske bolnice.

n.kalajdžija / sjever.hr

12.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.