Now Reading:
Na razorenim područjima slušatelji najviše vjeruju svojim lokalnim radijima
Full Article 6 minutes read

Na razorenim područjima slušatelji najviše vjeruju svojim lokalnim radijima

radio

Doprinos lokalnih radija s područja pogođenih potresom u javnom informiranju je nemjerljiv, a profesionalizam i entuzijazam ekipa Petrinjskog radija i Radio Siska koji vode program iz kontejnera glasovi su kojima se u razorenim gradovima najviše vjeruje, ocjenjuju medijski stručnjaci.

Značaj radijskih postaja na području pogođenom potresom sada, ali i uvijek je izuzetno velik. Prema istraživanjima, slušatelji najviše povjerenja imaju u lokalni radio i informacije koje primaju od lokalnog radija – poznatog glasa, kazao je za Hinu Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN).

“Ovaj potres donio nam je dokaz da žičani vodovi ne mogu biti oslonac, već bežična komunikacija – radio valovi. Samo lokalni radio može prenijeti pravovremenu i istinitu informaciju, a ne društvene mreže ili portali, što se sada i pokazalo”, kazao je Švenda. Na području najviše pogođenom potresom program emitiraju četiri radijske postaje – Petrinjski radio, Radio Sisak, sisački Radio Quirinus i Radio Banovina iz Gline, od kojih su prva dva – Petrinjski radio i Radio Sisak teško stradali u razornom potresu 29. prosinca.

Ostali su bez prostora i dijela opreme u razorenim zgradama te su, nakon brze pomoći HURiN-a, Agencije za elektroničke medije (AEM), HND-a, HRT-a, brojnih tvrtki kao i Ministarstva kulture i medija i gradskih vlasti, smješteni u kontejnere gdje su počeli ponovno emitirati program u subotu 2. siječnja.

“Nakon četiri dana tišine, radijski program je konačno uspostavljen. Iako smo prije samog potresa tjedno proizvodili više od 20 radijskih emisija, u ovim trenucima smo isključivo fokusirani na informativni program, kao i na brojne korisne i servisne informacije koje distribuiramo našim slušateljima”, kazao je direktor Petrinjskog radija Mario Gršić.

Dodao je i kako iz kontejnera dnevno emitiraju devet informativnih emisija vijesti i središnju informativnu emisiju Dnevnik Petrinjskog radija. Radijski program, osim brojnim servisnim informacijama vezanim za potres, ispunjen je i telefonskim javljanjima brojnih sugovornika s potresom pogođenih područja. 

“Pozivi za pomoć nam stižu sa svih strana, na čemu smo jako zahvalni. Brojni nude pomoć u obliku donacija nama nužne radijske opreme bez koje smo ostali, no obzirom da trenutačno nemamo prostora, zamolili smo sve potencijalne donatore na strpljenje, jer nam je cilj pronalazak adekvatnog prostora u Petrinji od oko 130 kvadrata jer smo s toliko prostora raspolagali do potresa“, kazao je Gršić.

Petrinjski radio, jedan od najstarijih lokalnih radija u Hrvatskoj, koji je osnovan prije 80 godina pod imenom Razglasna postaja Petrinja, trenutačno ima sedam zaposlenih i šest vanjskih suradnika. Prioritet radijske ekipe iz Petrinje je preseljenje u novi, adekvatni prostor, ističu Kristina Jakopović i Miroslav Sačer, dežurni radijski dvojac tijekom posjeta kontejneru u kojem sada emitiraju vijesti, ali i pružaju nadu u bolja vremena stanovnicima Petrinje.

I u Sisku se radijski program emitira iz kontejnera, nakon najrazornijeg potresa zgrada u kojoj je bio studio dobila je crvenu oznaku.

“U trenutku potresa otprilike nas je šestero bilo na radiju i nije bilo ugodno, štoviše bili smo u šoku. Neki kolege još uvijek ne mogu u potpunosti raditi, a stanje se pogoršava svakim novim podrhtavanjem”, ističe Vlatka Jurašinović, direktorica i glavna urednica Radija Sisak. Dodaje i kako je potres uslijedio nakon što su lani u veljači uselili u novi prostor koji su godinama željeli i mislili da je napokon sve kako treba biti. No, sada su prisiljeni emitirati iz kontejnera s ruba industrijske zone.

“Zasad je uspostavljen program u kontejneru koji smo dobili uz podršku HURiN-a. Tvrtka A1 omogućila nam je optičku vezu i dala godinu dana svoju uslugu bez naknade. Poslovanje i funkcioniranje radija za sada ne postoji. Naš grad i naš radio nalaze se u izvanrednom stanju”, dodaje Jurašinović uz velike zahvale HURiN-u i svima ostalima koji su učinili sve potrebno da Radio Sisak i Petrinjski radio pokrenu emitiranje.

“Svi žele pomoći na neki način. A pomoć nam sada itekako treba u svim oblicima i na sve načine. Jer, kako mi je na zadnji dan te tužne 2020. nudeći pomoć rečeno – kolegice, sada nije vrijeme da budete ponosni”, kazala je. Pritom je pozvala i velike oglašivače i sve one koji su zaboravili Sisačko-moslavačku županiju da putem oglašavanja postanu njihovi partneri u ovoj situaciji.

Radio Sisak ima šest zaposlenih i četiri honorarna suradnika. Od nas deset sedmero nas je moralo neko vrijeme biti izvan svojih domova. Jedna kolegica ostala je bez svega. Nije jednostavno i nije lako. Treba raditi program u kontejneru pod stalnim potresima, ali naši slušatelji zaslužuju i trebaju svaku minutu našeg programa. Djelujemo bez prekida od 1964., a ovo je bio prvi prekid u 56 godina postojanja. Tužno, strašno i nezamislivo”, kazala je Jurašinović.

S druge strane, veliki doprinos informiranju građana dali su i Radio Banovina iz Gline i sisački radio Quirinus.

“S ovim smo narodom u patnji od 29. prosinca, radili smo svoj posao, pratili smo sve ove strahote, izvještavali s terena kako bi svijetu prikazali što je to zadesilo Banovinu. Naši su novinari i snimatelji bili u epicentru potresa u Petrinji, imali smo prilike snimiti, upravo taj tragični trenutak. Te snimke našeg snimatelja obišle su cijeli svijet. Gotovo da nema mjesta na Banovini koje je stradalo, a da o tome nismo izvještavali”, ističe direktor Radio Banovine Nikola Maričković. Dodaje i kako su, na svu sreću, zbog potresa imali samo malih poteškoća s programom jer su na dan potresa nekoliko sati ostali bez struje.

I sisački Radio Quirinus tog dana zbog nestanka struje nije emitirao program, no samo nakratko.

“Program se odvija redovno kao i prije potresa jer nam je zgrada prošla gotova neoštećena. Također ni u opremi nemamo značajnih gubitaka. Dio djelatnika je privremeno otišao iz Siska, tako da mi koji smo ostali pokušavamo maksimalno odraditi radijski i novinarski posao”, kazao je direktor Leo Merzel.

Zaključno, ocjenu rada lokalnih radija tijekom i nakon potresa dao je Željko Švenda, predsjednik HURiN-a. 

“Kolege su se u ovoj vrlo teškoj situaciji snašli vrlo profesionalno i stavili se u ulogu javnog informiranja za stradalo područje. Ono što je dalje potrebno, je pronaći način da navedene radio stanice sa tog područja ekonomski opstanu. Na tome se aktivno radi i o svemu nakladnici radija s pogođenog područja potresom bit će obavješteni prije javnosti”, zaključio je Švenda

www.sjever.hr / hina.hr
12.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.