Now Reading:
U Čakovcu otkrivena spomen-ploča ocu Kapistranu Geciju: „Velik čovjek, jedan od najvećih vođa pobune Međimuraca protiv mađarske vlasti”
Full Article 3 minutes read

U Čakovcu otkrivena spomen-ploča ocu Kapistranu Geciju: „Velik čovjek, jedan od najvećih vođa pobune Međimuraca protiv mađarske vlasti”

U Međimurskoj županiji obilježen je Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.

Program je započeo polaganjem vijenca i paljenje svijeća kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, te nastavljen na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišincu, na grobu Juraja Lajtmana u Prelogu i na grobu dr. Ivanu Novaku u Mihovljanu.

Završni dio svečanosti predstavljalo je otkrivanje spomen-ploče ocu Kapistranu Geciju kod Katoličkog doma Čakovec.

Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu nije krio radost zbog postavljanja spomen-ploče ocu Geciju.

-Sretan sam i uzbuđen što smo ipak, nakon toliko vremena, uspjeli svratiti pozornost na tog velikog čovjeka, jednog od najvećih vođa pobune Međimuraca protiv mađarske vlasti i velike vojne, gospodarske, političke i prosvjetne pobjede. To je čovjek koji je dočekao osloboditelje Međimurja, to je čovjek koji je dočekao profesore učiteljske škole koji su počeli predavati prvi put na hrvatskome jeziku ovdje. To je čovjek koji je okupio 10 tisuća ljudi, on je bio zaista glavni organizator i voditelj cijele te Skupštine, kroničar – rekao je Pranjić.

Rekao je da otkirvanje spomen-ploče nije zadnje što će učiniti za Gecija, već da on zaslužuje i knjigu i spomenik.

Međimurska povijest bila je vrlo turbulentna, međutim 9. siječnja 1919. godine bio je jedan od najvažnijih dana, rekao je na svečanosti međimurski župan Matija Posavec.

-Tada je na Franjevačkom trgu 10.000 Međimurki i Međimuraca sudjelovalo u jednom proglasu kojim se Međimurje zauvijek odcjepljuje od mađarske države i pripaja matici zemlji Hrvatskoj. Naravno da su tome prethodile i vojne akcije, 24. prosinca 1918. kada je u sedam sati kompletno Međimurje oslobođeno i mi smo se danas prisjetili velikih imena koji su bili nezaobilazni dio tadašnje intelektualne društvene i vjerske elite poput doktora Ivana Novaka, Juraja Lajtmana, oca Kapistrana Gecija, doktora Vinka Žganca, a upravo smo ocu Kapistranu Geciju, koji e otvorio veliku narodnu skupštinu, i otkrili spomen ploču u povodu 150. obljetnice njegova rođenja – rekao je Posavec.

Župan je dodao da je Međimurje danas kraj koji ima svoj brend, koji je na osobit način poseban.

-Prekrasan kraj između Mure i Drave koji ima svoje potencijale i definitivno svoju budućnost, ali tu budućnost moramo i trebamo graditi upravo na snazi naše prošlosti, gdje smo pokazali da se, bez obzira kakve god sile bile protiv Međimurja i pod kojom god bilo vlašću, narod znao oduprijeti i biti svoj na svome – zaključio je Posavec.

– Matica hrvatska sa 123 aktivna ogranka u zemlji i inozemstvu, ulazi u 180. obljetnicu i sve te godine bila je uvijek uz svoj narod. Njezina zadaća je jezik, književnost i kultura, a kultura u najširem smislu riječi obuhvaća sve tradicijsko. U trenucima kada dijelovi naše domovine nisu bili u političkom sastavu hrvatske države, Matica je znala da se preko kulture može najbolje djelovati. To se potvrdilo ovdje u Međimurju, u Istri, u Baranji i u drugim krajevima koji su tu i tamo nekad bili u aspiracijama drugih država – rekao je Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

08.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.