Now Reading:
U Međimurju 153 novozaražena, Posavec: Ova velika solidarnost, briga i želja za pomoći daje optimizam, vjeru i nadu u ljude i u sustav
Full Article 4 minutes read

U Međimurju 153 novozaražena, Posavec: Ova velika solidarnost, briga i želja za pomoći daje optimizam, vjeru i nadu u ljude i u sustav

I u Međimurju, kao i u ostatku zemlje, pokrenuta je velika akcija pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji koja je stradala u jučerašnjem razornom potresu.

Župan Matija Posavec na današnjoj je konferenciji za medije naglasio kako su se jučer u svega nekoliko sati na društvenim mrežama aktivirale grupe iz gotovo svih općina i gradova, a javili su se poduzetnici, udruge, pojedinci koji su željeli staviti gotovo sve što imaju na raspolaganje.

-Hvala im na tome. Omogućili smo potencijalni prihvat starijih osoba u naše domove umirovljenika. Zavod za hitnu medicinu bio je spreman poslati tim, vatrogasci su u punoj pripravnosti, HGSS je već jučer poslao 7 ljudi, a i volonteri Crvenog križa su tamo. Ova situacija zahtjeva organizirani i sistematični pristup. Sukladno tome, s Crvenom križem smo dogovorili da bude jedan županijski prihvatni centar, na MESAP-u. Županijska bolnica je jučer u nekolikom sati prikupila 25 tona robe. Poduzetnici su ponudili svoje resurse, građani smještaj – rekao je župan te zaključio:

-Ova velika solidarnost, briga i želja za pomoći u ovim teškim trenucima daje optimizam, vjeru i nadu i u ljude i u sustav.

Ravnatelj Društva crvenog križa Međimurske županije Kristijan Valkaj naglasio je kako apelira na sve građane Međimurja, na sve općine i gradove da sve svoje donacije ubuduće prosljeđuju preko Crvenog križa.

-Na Mesapu možemo zaprimiti velike količina donacija. Imam informaciju da se formirala velika kolona šlepera i kombija s pomoći. Apeliram da koordiniramo naše humanitarne pomoći koje će Crveni križ predvoditi. Ova kriza neće trajati danas i sutra, nego će trajati i idući tjedan, i idući mjesec i sljedeća tri mjeseca i sve ove potrebe, sve ove stvari koje doniramo za Petrinju trebati će i dalje. Pokušat ćemo to ravnomjernije rasporediti za razdoblje koje nam dolazi i trenutno nema više potreba za hranom, higijenskim potrepštinama i odjećom, ali će biti potrebe u kasnijem periodu. Zato svu pomoć prikupljamo u Mesapu gdje ćemo sa volonterima  selektirati i napraviti obiteljske pakete hrane, higijene koje ćemo onda ciljano u dogovoru s Crvenih križom na terenu i Civilnom zaštitom distribuirati potrebitim obiteljima – kazao je Valkaj.

U Međimurskoj županiji nisu zabilježena ozbiljna oštećenja od posljedica jučerašnjeg razornog potresa, a naložen je hitni pregled sve javne infrastrukture, od hidrocentrala do škola. Zasad je stanje pod kontrolom, rekao je župan.

Što se tiče aktualnog stanja s koronavirusom, Međimurje bilježi 153 nova slučaja zaraze.

-Mi smo danas prešli brojku od 10 tisuća pozitivnih slučajeva od trenutka kad je zabilježen prvi slučaj, 25. veljače. S današnjim danom evidentirana su 10.062 pozitivna slučaja, od kojih su se oporavile 9.132 osobe i trenutno je u Međimurju 746 aktivnih slučajeva pozitivnih osoba. U protekla 24 sata, PCR metodom u mikrobiološkom odjelu Zavoda za javno zdravstvo testirane su 352 osobe i zabilježeno 146 pozitivnih slučajeva. U 24 sata oporavilo se 129 osoba, a na temelju kliničke slike evidentirano je 7 pozitivnih slučajeva – kazao je župan Posavec te dodao da je ukupno dosad PCR metodom uzeto 32.318 uzoraka.

Trenutno je hospitalizirano ukupno 106 pacijenata, od čega njih 5 u posljednja 24 sata, a10 ih je otpušteno. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 5 pacijenata, a u palijativnom covid centru 12 pacijenata, u Županijskoj bolnici Čakovec njih 89.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba, a u zdravstvenom sustavu pozitivna su 4 liječnika i 21 medicinska sestra, a u samoizolaciji su 2 liječnika i 4 medicinske sestre.

-Situacija kojom završavamo godinu je i dalje izazovna, teška, podrazumijeva solidarnost i organiziranost i tome ćemo i dalje vrlo ozbiljno pristupati – naglasio je Posavec.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec kazao je kako od 3. prosinca bilježe lagani pad novozaraženih, uz povremene oscilacije, a jedna od njih je i danas.

Istaknuo je kako se vidi veliko srce i solidarnost cijele Hrvatske, pa i Međimuraca, spremnih sve dati kako bi ublažili posljedice ovog potresa koje su itekako velike.

m.furlan/sjever.hr 30.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.