Now Reading:
Općina Krapinske Toplice dobila proračun “težak” 35,5 milijuna kuna – Kapitalni projekt je izgradnja vatrogasnog doma vrijedan 9,3 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Općina Krapinske Toplice dobila proračun “težak” 35,5 milijuna kuna – Kapitalni projekt je izgradnja vatrogasnog doma vrijedan 9,3 milijuna kuna

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krapinske Toplice usvojen je prijedlog proračuna za iduću godinu, u visini od 35,5 milijuna kuna.

Najviše sredstava, odnosno 22,4 milijuna kuna, planira se izdvojiti za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture gdje je načelnik općine, Ernest Svažić, istaknuo izgradnju Vatrogasnog doma vrijednog 9,3 milijuna kuna

-Jedan od kapitalnih projekata u idućoj godini je izgradnja Vatrogasnog doma s poligonom za vježbu vatrogasaca u Krapinskim Toplicama. Općina će osigurati sredstva za sufinanciranje troškova izgradnje u iznosi od 1,5 milijuna kuna dok većina sredstava stiže preko EU fonda u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., čak 85 posto ukupnog iznosa. Izgradnjom Vatrogasnog doma osiguravamo stalni prostor za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapinske Toplice i poligon za vježbe koji će koristiti i ostala 4 vatrogasna društva s područja naše općine – pojasnio je Svažić ističući da su vatrogasci zasigurno zaslužili ovakav objekt. Podsjetio je kako su vatrogasci uvijek tu na usluzi mještanima i općini kad su potrebne hitne intervencije kod elementarnih nepogoda, poput bujica, klizanja tla i slično te rješavanja mnogobrojnih komunalnih problema.

Proračunom je osigurano 4,5 milijuna kuna za asfaltiranje 34 dionice nerazvrstanih cesta ukupne dužine 9 km te 2 milijuna kuna za uređenje pješačke zone u kojoj se nalazi najveća koncentracija javnih sadržaja Krapinskih Toplica: pošta, banka, dom zdravlja, zgrada općine, ljekarna…

Nadalje, u sklopu proračuna za društvene djelatnosti planirano je oko 7,8 milijuna kuna, od kojih je oko 5, 3 milijuna namijenjeno programu sufinanciranja predškolskog odgoja. Značajna su sredstva planirana i za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi u 2021. godini, gotovo 2 milijuna kuna.

-Svakako vrijedi izdvojiti novčanu pomoć za opremu za novorođeno dijete, pa je tako za prvo rođeno dijete u obitelji planiran iznos od 2.000 kuna, za drugo 2.500 kuna te 3.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, za što je proračunom predviđeno ukupno 87 tisuća kuna – rekao je načelnik Svažić.

Prijevoz učenika u idućoj godini Općina će sufinancirati sa 175 tisuća kuna, a za stipendiranje učenika i studenata predviđeno je 250 tisuća kuna. I u idućoj će se godini nastaviti s programom „Zaželi” za koji je osigurano nešto više od milijun kuna.

Za programe javnih potreba u kulturi u 2021. godini, Općina Krapinske Toplice namjerava izdvojiti ukupno 1,7 milijuna kuna. Najviše sredstava, 600 tisuća kuna, planirano je za digitalizaciju kinodvorane u Domu kulture u Krapinskim Toplicama, a za redovnu djelatnost Općinske knjižnice Krapinske Toplice planirana su sredstva u iznosu od oko 531 tisuće kuna.

Kad je riječ o programu javnih potreba u sportu, u općinskom je proračunu za iduću godinu planiran iznos od 300.000 kuna.

-Ovdje svakako treba istaknuti i početak značajnog projekt za naše sportaše a to je izgradnja nogometnog igrališta. Riječ je o financijski zahtjevnom projektu, no, u kojem Općina Krapinske Toplice nije sama. Naime, i ovdje se može računati na pomoć i suradnju Vlade RH-a budući je Ministarstvo sporta i turizma već osiguralo dio sredstava za ovaj projekt ukupne vrijednosti više od 3 milijuna kuna – pojasnio je predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić.

Vijećnici su prihvatili i program potpora poljoprivredi na području općine za 2021. godinu za koji je osigurano 40.000 kuna. Riječ je o potporama male vrijednosti, a odnose se na potpore za umjetno osjemenjivanje stoke, potpore za nabavu trajnih nasada te potporu za izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima.

U konačnici za proračun je glasalo 10 od ukupno 13 vijećnika koliko ih je bilo na sjednici budući vijećnica HSS-a te vijećnik HSP-a nisu bili na sjednici. Iako su vijećnici SDP-a kroz raspravu pohvalili prijedlog proračuna kao razvojan prilikom glasovanja ostali su suzdržani.

Dodajmo i da je na sjednici izglasan Strateški plan razvoja turizma Općine Krapinske Toplice za razdoblje od 2020. do 2025. godine. Predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić naglasio je da se radi o važnom strateškom dokumentu razvoja turističkog potencijala općine.

-Ovim dokumentom želimo javnosti prezentirati planove i strategiju razvoja turističkih sadržaja, a koji našu općinu čine iznimnom destinacijom za turiste svih životnih dobi i preferencija. Turistički potencijali općine moraju se iskoristiti te privući turiste, a onda i potencijalne investitore, što bi u konačnici imalo pozitivan efekt i na gospodarstvo – zaključio je Očić.

www.sjever.hr

29.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.