Now Reading:
Mače: U tijeku sanacija dionice Delkovec
Full Article 4 minutes read

Mače: U tijeku sanacija dionice Delkovec

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, danas je sa ravnateljem ŽUC-a Stjepanom Sirovcem i načelnicom Mača Mladenkom Mikulec obišao radove ŽUC – a u Maču. Radi se o sanaciji prometnice od 1050 metara na dionici Delkovec, a vrijednost radova je 288 000 kuna. Sanacija se odvija u sklopu programa vrijednog 4,51 milijun kuna, kojim je obuhvaćeno ukupno 15 dionica na području županije, ukupne duljine 12 kilometara i 120 metara.

– Kada pogledamo, to je 55 000 kilometara kvadratnih koje smo uspjeli presvući novim asfaltnim slojem. Ukupna ugovorena vrijednost ovih radova iznosi 4,5 milijuna kuna. Temeljem provedenog postupka javne nabave, ugovoreni proizvođač javne nabave je Colas Hrvatska d.d. Tehnološki nazor je CSS iz Zagreba. Radilo se o dva sloja, izravnavajući sloj i nakog toga novi habajući sloj afaltnog zastora. Ovo je završna dionica i time smo uspjeli nešto više od 12 kilometara naših cesta staviti u jedno fer korektno stanje i time našim mještanima osigurati lakše i sigurnije kretanje našim cestama – rekao je ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec.

– Ova dionica znači jako puno. Ova cesta je žila kucavica pet naselja, a u konačnici je spojena s ostalim općinama. Ovo je hvalevrijedno ulaganje i doprinijet će uvelike kvaliteti života u ovim naseljima – rekla je načelnica Mača, Mladenka Mikulec.

Osvrula se na važnost infrastrukturnog razvijanja i ostanak mladih obitelji u Općini. Napomenula je kako je vrlo bitno brinuti o rubnim dijelovima Općine.

– Potrebno je da se spoji nekoliko komponenata. To su općinska ulaganja, županijska ulaganja i državna ulaganja. Što se tiče državnog ulaganja, mi svake godine imamo odlične projekte koje prijavljujemo na Ministarstva. Ponekad oni bivaju možda i ne dovoljno prepoznati, međutim svako sufinanciranje koje ostvarimo nama uvelike pomaže da zaokružimo financijsku konstrukciju kako bismo realizirali naše projekte – rekla je načelnica i dodala kako se svake godine iz općinskog proračuna izdvaja 40 do 50%.

– Upravo danas svjedočimo županijskom ulaganju koje nam jako puno pomaže. Ulaganje kroz županijske ceste, ulaganje u obnovu naših škola… Veselimo se pripremljenoj dokumentaciji za obnovu Područne škole u Peršavesi. Jako se veselimo i pripremljenoj dokumentaciji obnove županijske ceste smjera Mače prema Poznanovcu. Veseli me da smo s ovakvim ulaganjem završili ovu godinu i nadam se da ćemo je jednako tako ući i u iduću – rekla je Mikulec.

– Izuzetno je bitan razvoj infrastrukture. Ovo nije centar Mača, ovo nije frekventno mjesto, ali prolazi kroz pet naselja. Ovdje ima kuća, mladih obitelji sa djecom i cilj je da im stvorimo uvjete i da mogu ostati ovdje živjeti. Ovih kilometar i 45 metara asfalta košta negdje oko 288 000 kuna, a mi smo samo ove godine 6,5 milijuna kuna uložili u sanaciju klizišta – rekao je župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar.

Najavio je investicijski ciklus asfaltiranja cesta za iduću godinu, ali i ponovno skrenuo pozornost da ŽUC na nivou čitave Hrvatske ima premalo izvornih sredstava i prihoda.

– Mora se naći način da iskoristimo i europska sredstva za modernizaciju županijskih cesta. Isto tako ćemo se, očigledno, morati kreditno zaduživati. Nažalost zbog korone, završetka godine, donošenja Proračuna, nismo imali onaj završni sastanak, ravnatelj ŽUC-a je obišao sve načelnike i gradonačelnike i mi smo napravili spisak prioriteta za kreditno zaduženje. Razgovarati ćemo odmah nakon Nove godine i donijeti ćemo konačnu odluku. Međutim vidite da se elementarne nepogode i dalje nastavljaju i pitanje je drugih šteta koje će se dogoditi i što ćemo mi sve trebati pokriti neplanirano iz županijskog proračuna – dodao je župan.

Iskazao je nezadovoljstvo zbog dionica kojima je također potrebno ulaganje, a sredstava je premalo. Kazao je kako će se intervenirati putem Ministarstva prometa ili će se otvoriti mogućnost korištenja europskih sredstva. Ukoliko to ne uspije, biti će primorani kreditno se zadužiti.

mčaržavecwww.sjever.hr
29.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.