Now Reading:
ŠUDIGO: moderna umjetničko – strukovna škola koja oduševljava
Full Article 5 minutes read

ŠUDIGO: moderna umjetničko – strukovna škola koja oduševljava

šudigo

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok ove godine obilježava 60. obljetnicu osnutka. Tu smo priliku iskoristili za razgovor s ravnateljicom Šarić i voditeljicom projektnih aktivnosti Hozmec.

Povijest ove škole kreće od 1960./1961. kao Srednje tehničke tekstilne škole koja je bila usmjerena na tekstilnu struku kao dominantnu gospodarsku djelatnost u Krapinsko – zagorskoj županiji. Nakon osam različitih naziva škole i traženja najpogodnijih programa obrazovanja, a u skladu s društveno – gospodarskim prilikama, 2006. škola je dobila naziv Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO – Zabok) i pod tim imenom djeluje i danas.

To je škola koja je epidemiju prihvatila kao izazov i pronašla alternativni put te pokazala spremnost na promjene.

-Korona je na neki način afirmirala online učenje i rad i to je natprosječan potencijal za sve odgojno – obrazovne institucije. Upravo ovo stanje ugroze zahtijeva kreativnije i inovativnije pristupe učenju i poučavanju. Određenim sustavnim politikama i inicijativama u školi osnažujem nastavnike i učenike za online način rada – ističe ravnateljica Šarić i dodaje:

– Koliko nam je situacija dozvoljavala, nastojali smo što duže održati nastavu uživo jer smatramo da ‘živi’ nastavni proces ima prednosti i nezamjenjiv je u smislu učenja određenih vještina, praktične nastave i socijalne interakcije između pojedinih subjekata škole.

ŠUDIGO Zabok danas slovi kao moderna umjetničko – strukovna škola i djeluje u dva sektora obrazovanja, u sektoru umjetnosti – likovno, dizajnersko te glazbeno područje, i u sektoru grafičke tehnologije i audiovizualno oblikovanje. Nakon završenog školovanja učenici stječu kvalifikacije za zanimanja grafičkog, industrijskog ili odjevnog dizajnera, web dizajnera, medijskog tehničara, grafičkog tehničara ili završavaju srednjoškolsko obrazovanje za glazbenike – instrumentaliste ili teoretičare.

U školi se obrazuje približno četiristo učenika koji uspješno sudjeluju u mnogobrojnim projektima, osvajaju nagrade na različitim natječajima i natjecanjima u likovnom i glazbenom ili filmskom stvaralaštvu na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Danas Škola zauzima važnu poziciju u Krapinsko – zagorskoj županiji te je jedina škola u regiji koja je usmjerena na kreativno – kulturne industrije. Škola je značajna za Zabok, ali i cijelo Zagorje i u tom smislu njeguje kulturu dijaloga i suradnju sa svim važnim poslovnim subjektima, civilnim udrugama, umjetničkim organizacijama i ostalim institucijama.

Škola je jedna je od partnera na projektu ‘Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti’ kojeg provodi Zelena akcija u partnerstvu i s Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb te s Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture „URK“ poznatijem kao Mochvara.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH u okviru Hrvatsko – švicarskog programa suradnje. Uz ravnateljicu škole Božicu Šarić, sukoordinatorica projekta je i stručna suradnica Valentina Petric Klaužer, a 30 –ak učenika svih razrednih odjela izravno je uključeno u brojne aktivnosti koje se provode od rujna 2019. godine.

Jedan takav projekt je i izrada podbratka ili partikla za djecu u Dječjem domu u Nazarovoj ulici u Zagrebu.

– Kao škola smo ponosni što je dio naših aktivnosti uvijek vezan i za humanitarne. Posebno dolaze do izražaja u mjesecu prosincu. Ove godine također, ni trenutka nismo oklijevali, kada nam je naša kolegica, prof. Ivana Kotarski, dala prijedlog da osmislimo i izradimo nešto za djecu u Dječjem domu u Zagrebu. Jedino o čemu smo trebali promisliti je, čime bismo najmlađe od njih mogli razveseliti. Odabir je pao na tzv. slinčeke, babarine, partikle ili podbratke, kako ih sve nazivamo. – objašnjava voditeljica projektnih aktivnosti Andreja Hozmec.

Budući da su ih učenici osmišljavali i šivali tijekom dodatnih aktivnosti na izradi modnih dodataka, kako se zove jedna od sekcija koje djeluju u sklopu Školske zadruge Plavi trnac, možemo slobodno reći da će mališani objedovati u unikatnim proizvodima.

Učenici su s veseljem birali materijale (stare majice, haljine i druge odjevne predmete koji su ne nosivi) i kombinirali dezene koji su im bili na raspolaganju u krojačkoj radionici, koristeći se njima posebno dragom tehnikom patchworka, spajanja komadića tkanine u cjelinu. Tako su dobili dinamične, razigrane i vedre oblike. Za tkaninu na naličju, koristili su jeans uzorke u nekoliko boja, koji su ujedno bili poveznica u izradi svih malih modela u kolekciji. Svima je bio posebno interesantan moment kada iz nekog starog odjevnog predmeta, npr. traperica, dobijemo potpuno novi proizvod.

– Bila nam je to jedna od zanimljivijih aktivnosti, jer nam je pružala potpunu slobodu u izrazu, što to nas je jako veselilo. U ove male proizvode ugradili smo puno truda, ponešto umijeća, a najviše lijepih želja za mališane i sigurni smo da je zadovoljstvo koje smo osjećali sa svakim novim izratkom dar koji želimo s nekim podijeliti – istaknula je voditeljica Hozmec.

Ono što ih razlikuje od svih drugih škola svakako je posvećenost mladim talentima, izvrsnim kreativnim i inovativnim mladim osobama kojima se pristupa individualizirano, jačajući njihove jake snage. Takav način rada učenicima omogućuje da prepoznaju svoje potencijale, izraze sebe te oslobode svoju kreativnu energiju kroz likovni, glazbeni, filmski ili neki drugi izričaj.

ŠUDIGO zapratite na Facebook stranici, Youtube kanalu i na digitalnoj platformi issuu.

mčaržavec/www.sjever.hr
28.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.