Now Reading:
NASTAVAK DIGITALIZACIJE Varaždinskoj županiji dodijeljena računalna oprema vrijedna oko 227 tisuća kuna
Full Article 3 minutes read

NASTAVAK DIGITALIZACIJE Varaždinskoj županiji dodijeljena računalna oprema vrijedna oko 227 tisuća kuna

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i varaždinski župan Radimir Čačić potpisali su u srijedu Odluku o prijenosu prava vlasništva bez novčane naknade, a kojom Ministarstvo Varaždinskoj županiji dodjeljuje računala i računalnu opremu.

Oprema je to ukupne vrijednosti 226.570 kuna, čija je nabava financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu projekta Ministarstva “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli”.

Računala, monitore, laserske pisače i druge uređaje koristit će službenici Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, koji rade u aplikacijama za izdavanje dozvola i za prostorno uređenje, eDozvola, Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU), ePlanovi, eNekretnine, eKonferencija te aplikacijama drugih tijela, a vezano uz prostorne planove.

Ministar Horvat rekao je kako se radi o europskom projektu od 131 milijun kuna, od kojih se 80% sufinancira iz europskih sredstava.

– Ostatak će pokriti Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u dogradnji, odnosno u jednom novom konceptu informacijskog sustava prostornog uređenja sa željom i namjerom da arhitekti, poslovni planeri dobe kvalitetnu podlogu, a prvenstveno alat u prvom sljedećem koraku kako bi se prostorni planovi od Dubrovnika odnosno Privlake do Iloka ili Osijeka, Čakovca i Varaždina uniforno radili, a kako bismo integracijom tih županijskim prostornih planova u jednom trenutku dobili i podlogu nacionalnog prostornog plana koji bi onda bio podloga za izdavanje i lokacijskih i građevinskih dozvola, prvenstveno strateških projekata Vlade Republike Hrvatske, a nakon toga i drugih projekata koji danas možda zapinju na ovoj mikrolokaloj razini – rekao je Horvat te dodao:

– S današnjim danom možemo bez imalo suzdržavanja reći da se u Hrvatskoj i lokacijska i građevinska i uporabna dozvola mogu izdati bez dolaska u bilo koju instituciju, bez bilo kojeg šaltera.

Riječ je o sustavu koji je umrežen sa srodnim sustavima s osam europskih zemalja.

Župan Čačić istaknuo je da je digitalizacija prva pretpostavka uspješnog razvoja gospodarstva, ali i kvalitetnog i transparentnog funkcioniranja sustava i prema građanima, i prema gospodarstvu.

– Ministar Horvat je napomenuo da će se kompletni softveri centralno nabaviti i da će se njihove „upgradanje”, njihove franšize da će se s razine ministarstva financijski preuzimati i voditi i to je nešto što ovdje treba posebno pohvaliti. Da nemamo 100 različitih viđenja stvari, da nemamo 100 različitih  rješenja, bez obzira kolika ta rješenja bila bliska. Varaždinska županija je od samog početka implementacije ovog projekta bila među prvima i danas već imamo situaciju da građevinske dozvole, njih preko 400, i uporabne njih preko 1000 prošle godine, sve to je u e-sustavu – kazao je Čačić.

www.sjever.hr/m.furlan/aktualno.hr
23.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.