Now Reading:
Grad Varaždin uršulinkama darovao zgradu u Vrazovoj. Čehok: „Ispravljamo povijesnu nepravdu”
Full Article 2 minutes read

Grad Varaždin uršulinkama darovao zgradu u Vrazovoj. Čehok: „Ispravljamo povijesnu nepravdu”

Glavarica Uršulinskog samostana, časna sestra Suzana Crnčec i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dana su potpisali ugovor kojim se zgrada u Vrazovoj ulici daruje Uršulinskom samostanu.

U nazočnosti č.s. Ankice Dumbović, ravnateljice Katoličke osnovne škole, glavarica Uršulinskog samostana zahvalila je svima, posebice članovima Gradskog vijeća koji su svojom odlukom omogućili darovanje te vrijedne nekretnine.

-Niste nam mogli darovati ljepšu božićnu čestitku. Prve uršulinke u Varaždin su stigle 1703. godine i odmah su počele poučavati djevojčice. U to su vrijeme uršulinske škole bile poznate u nekim zemljama Europe i prve su varaždinske uršulinke uz velike žrtve i odricanja stekle ovo zemljište sve do Vrazove ulice i gradile samostan, školu i crkvu da bi sudjelovale u cjelovitom odgoju svojih učenica. Uršulinke su u svoj školski rad, odgajajući nove generacije, pridonosile gradu i domovini. Godine 1945. jednim dekretom ukinuta je škola i učenici su prisilno plačući odvedeni u državnu školu. Postepeno nam je oduzimano i ovo zemljište na kojem je bio i park za djecu i gospodarske zgrade. Godine 2014. na poticaj roditelja vrtića Sv. Uršule i na njihovom molbu otvorile smo osnovnu školu, samo jedan prvi razred. Danas katolička škola Sv. Uršule ima po dva prva razreda, jedan peti i šesti i sedmi te će nagodinu imati i jedan osmi razred – rekla je glavarica dodavši da će se u darovanoj zgradi urediti kabineti za biologiju, kemiju, fiziku i likovni i tehnički odgoj.

Gradonačelnik Čehok je istaknuo da zgrada organski pripada samostanu te dodao:
-Nažalost, 1945. godine dio dvorišta je oduzet časnim sestrama. Mi sada ispravljamo povijesnu nepravdu. U ovom trenutku časne sestre vode vrtić sa 65 djece i osnovnu školu koju pohađa 160 učenika. To je jedan pravi mali pedagoški pogon, pedagoški kompleks kakvog malo tko ima u Hrvatskoj. Crveni križ smo preselili na novu, bolju lokaciju, a Uršulinskom samostanu vraćamo ono što im pripada te se nadam da će i dalje vrijedno odgajati generacije Varaždinaca – zaključio je gradonačelnik.

Kuća s pripadajućom česticom ima 116 metara kvadratnih, a njezina je vrijednost procijenjena na 363 tisuće kuna.

ak/sjever.hr

23.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.