Now Reading:
U Zagorju od jučer 33 nova slučaja zaraze. Ferek Jambrek: „I dalje imamo više od 45 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih”
Full Article 5 minutes read

U Zagorju od jučer 33 nova slučaja zaraze. Ferek Jambrek: „I dalje imamo više od 45 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih”

Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su izneseni podaci o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

-U protekla 24 sata evidentirane su 33 nove osobe na području Krapinsko-zagorske županije, ali brojka nas ne treba zavaravati jer je to broj od nedjelje kad je bilo 70 testiranja – rekao je načelnik Stožera, Anđelko Ferek Jambrek.

I dalje je više od 45 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih, rekao je i dodao da je tako već dva mjeseca:
-To je ono što je u ovom trenutku bitno i što je zabrinjavajuće!

U istom je razdoblju ozdravilo 235 osoba, tako da su trenutno u Krapinsko-zagorskoj županiji 1.433 pozitivne osobe, a 1.375 osoba u samoizolaciji.

-S obzirom da su ove brojke jako blizu, to je još jedan pokazatelj da pozitivne osobe jednostavno ne izražavaju sve svoje kontakte i ne stavljaju u samoizolaciju jer po ovome ispada da jedna pozitivna osoba ima jedan kontakt što svi znamo i svi smo svjesni da je to u praksi nemoguće – kazao je Ferek Jambrek.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice trenutno su 27 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 14 pacijenata, a uOpćoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 75 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 11 na respiratoru.

U protekla 24 sata nije bilo evidentiranih smrti COVID pozitivnih osoba.

Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice Krapinske Toplice istaknula je kako je covid odjel u toj bolnici u petak počeo s radom.
-Trenutno imamo 14 pacijenata, od toga je 13 na kisiku, još nitko nije na respiratoru. Za danas imamo najavljena još tri premještaja iz Opće bolnice Zabok. Opremljeni smo s dva respiratora, još dva pokretna respiratora, danas bi trebale doći kacige s kisikom. Sva ostala radilišta u bolnici rade redovno, s malo smanjenim obimom zbog pridržavanja epidemioloških mjera – kazala je Žnidarić.

Župan Željko Kolar naglasio je da je situacija i dalje zabrinjavajuća i teška.
-Imamo i malo sreće jer se tek sad vidi kolika je blagodat da imamo tri bolnice na području županije. To znači velik broj zdravstvenih djelatnika, tako da mi kroz sve ove velike brojke koje imamo prelazimo sami bez ičije pomoći, pomažući jedino jedni drugima, i još smo uspjeli pomagati kroz ispomoć zdravstvenih djelatnika i u drugim dijelovima Hrvatske – rekao je župan te se osvrnuo na situaciju u školama na području županije.
-Od srijede imamo dvije srednje škole koje su po modelu B i sedam škola koje idu miješano model A i C. To znači da od 4292 učenika, oko 2200 učenika je doma i nisu u javnom prometu, što je i bila intencija, da smanjimo taj pritisak na javni prijevoz. Imamo 115 pozitivnih učenika, od toga 74 učenika iz 24 osnovne škole i 41 učenik iz 9 srednjih škola – rekao je Kolar.

U osam osnovnih škola nema covid pozitivnih učenika, a 1466 učenika je u samoizolaciji. Pozitivnih djelatnika je 50 i to 42 u 19 osnovnih te 8 djelatnika u sedam srednjih škola, dok u sedam osnovnih i dvije srednje škole pozitivnih učitelja nema.

-U srednjim školama imamo 0,95 pozitivnih učenika. U razgovoru s ravnateljima i analizirajući brojke, donijeli su odluku da idu na model B, odnosno mješavinu modela A i C – kazao je župan.

Rekao je i da danas imaju sastanak svi župani gdje će dodatno proanalizirati stanje u srednjim školama i vidjeti hoće li svi, u čitavoj Hrvatskoj ići sa zahtjevom prema Ministarstvu da se odobri model C do početka praznika za sve, ili će biti dogovor, odnosno procjena prema pojedinim regijama.
-Za sada smo mi nekako za to da i dalje ostanemo na ovom mješovitom modelu kojeg imamo, s obzirom na brojke. Međutim, pratit ćemo situaciju tijekom tjedna, u petak podvući crtu i donijeti odluku idu li na online nastavu ili će ostati na ovom modelu – zaključio je župan Kolar.

O stanju u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana govorio je ravnatelj Tihomir Vančina.
-U našoj bolnici, s obzirom na ova tri, četiri dana koja su prošla i otvaranjem covid odjela u Krapinskim Toplicama, imamo nešto malo lakši posao, ali moram reći da je i dalje primitak pacijenata jednak broju otpusta, tako da je to zabrinjavajuće. Sve dokle broj pacijenata koji dolazi u bolnicu neće biti manji od broja otpusta, nije dobro – rekao je Vančina i dodao:
-Imamo 11 pacijenata na respiratoru. Uz to još idu i ljudi koji su na uređaju za visok protok kisika i moram reći da su svi aparati u pogonu, što je zapravo zabrinjavajuće.

foto: m. čaržavec

ak/sjever.hr

08.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.