Now Reading:
Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu 290,6 milijuna kuna – Čačić: Proračun je konzervativan
Full Article 4 minutes read

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu 290,6 milijuna kuna – Čačić: Proračun je konzervativan

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu iznosit će 290,6 milijuna kuna i veći je od aktualnog za 2,1 posto. Proračun je na današnjoj online sjednici Županijske skupštine prihvaćen s 29 glasova za te sedam glasova protiv, šest HNS-ovih i nezavisnog vijećnika Mladena Rogine.

Višak prihoda prethodnog razdoblja planiran u 2021. godini u iznosu od 33,1 milijun kuna glavni je razlog povećanja. Ovaj višak prihoda planiran je s osnove naplate potraživanja po svim sporovima s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u predmetu najamnine za školske objekte izgrađene po JPP modelu u 2020. godini, a što nije bilo planirano ovogodišnjim proračunom, pojašnjeno je na sjednici.

Župan Radimir Čačić je rekao da je napravljen konzervativni proračun.

– Vlada je predvidjela porast BDP-a od 5 posto, mi smo previdjeli povećanje proračuna 2,1 posto. To je više od 2020., ali je još uvijek manje u odnosu na 2019. zbog krize koju smo prošli. Baš gadna godina, ali držali smo proračun pod kontrolom. Ako se dogode pozitivne stvari, očekujemo veći rast BDP-a, i prihode iz europskih budžeta, uvrstit ćemo kad dođu – rekao je Čačić.

Ukoliko se proračunu Varaždinske županije za 2021. godinu pribroje i vlastiti i namjenski prihodi korisnika (konsolidirani proračun), proračun iznosi ukupno 1,5 milijardi kuna.

Županijski su vijećnici prihvatili i odluku o odobravanju sklapanja sudske ili izvansudske nagodbe u nepravomoćnim parničnim predmetima pokrenutim radi isplate sufinanciranja troškova najamnina za školske građevine po modelu javno privatnog partnerstva na području Varaždinske županije. Protiv su bili vijećnici HNS-a i nezavisni Mladen Rogina.

Država je po prvoj i drugoj tužbi uplatila 18,6 milijuna kuna, 14,2 milijuna glavnica i 4,4 milijuna kamata. Nepravomoćne presude za treću i četvrtu tužbu su po 6,9 milijuna kuna s kamatama od 1,6 milijuna i 1,8 milijuna kuna, a peta tužba podnijeta je za 12,1 milijun kuna uz zatezne kamate od 2,4 milijuna kuna. Vlada je osigurala 38 milijuna kuna za podmirenje duga Varaždinskoj županiji za 32 školska objekta te Koprivničko križevačkoj županiji za jedan školski objekt. Varaždinska je Županijska skupština donijela odluku za nagodbu s odricanjem potraživanja isključivo s osnova zateznih kamata u parničnim predmetima koji nisu pravomoćno presuđeni. Točan izračun će se utvrditi nagodbom u trenutku njezinog sklapanja.

– S obzirom na predstojeće projekte poput izgradnje osnovne škole Ivanec i dogradnje Glazbene škole Varaždin spremni smo se odreći zateznih kamata i smatramo to doprinosom budućoj suradnji. To bi sve bilo naplaćeno u sljedećim mjesecima, ali ne želimo odnos sukoba. Ovo je znak dobre volje – rekao je župan Čačić.

Županijska je skupština jednoglasno potvrdila i projekte regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi Srednja škole „Arboretum Opeka“ Marčan i inovativnih zdravstvenih tehnologija Medicinske škole Varaždin.

Prvi se projekt se sastoji od rekonstrukcije i prilagodbe dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka“ i programskih aktivnosti za stvaranje uvjeta za pružanje teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju. Ukupna procijenjena vrijednost je 98,2 milijuna kuna, od čega 79,4 milijuna iz europskih fondova i 18,8 milijuna kuna Varaždinske županije u četiri proračunske godine.

Drugom projektom Medicinska škola postat će referentni centar u Republici Hrvatskoj za dokvalifikacije i prekvalifikacije obrazovanja odraslih za zdravstvene djelatnike koji su srednjoškolsko obrazovanje završili u zemljama bivše Jugoslavije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Albanije. Ukupna procijenjena vrijednost je 85,6 milijuna kuna, od čega je 78,7 milijuna kuna iz europskih fondova, a 6,9 milijuna Varaždinske županije.

n.kalajdžija / sjever.hr

08.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.