Now Reading:
HNS traži više novaca za obrazovanje: „Kupola i vino bitniji od gospodarstva i obrazovanja”
Full Article 4 minutes read

HNS traži više novaca za obrazovanje: „Kupola i vino bitniji od gospodarstva i obrazovanja”

Klub vijećnika HNS-a Županijske skupštine Varaždinske županije poslao je priopćenje medijima o današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

“U vrijeme pandemije koronavirusa, potrebno je u 2021. godini stvarati uvjete za brži povratak na „staro normalno” te pomoći obrazovnom sustavu, kao i oporavku gospodarstva, i u te svrhe preraspodijeliti sredstva. Upozorili su na to župana vijećnici HNS-a u Skupštini Varaždinske županije koji su se kao jedina oporba usprotivili načinu olakog trošenja i rasipanja novaca svih građana županije, kako je aktualna županijska vlast predložila kroz proračun za 2021. godinu.

-U kriznoj, recesijskoj godini prioritet ne smije biti izgradnja staklene kupole nad atrijem varaždinske Županijske palače od 6,7 milijuna kuna na kojoj župan inzistira jer natkriveni atrij poduzetnicima koji krpaju kraj s krajem neće pomoći baš nikako, dok financijska pomoć hoće – upozorili su iz Kluba HNS-a župana te predložili amandmane kako bi iz ovako loše sastavljenog proračuna spasili što se još može spasiti.

Naime, predloženi amandmani NE planiraju realizacija projekta izgradnje staklene kupole, već bi se ta sredstva prenamijenila, prije svega, za pomoć obrazovanju, gospodarstvu i sportu.

Vijećnici HNS-a traže više novaca za obrazovanje

Amandmanima bi se dio sredstava predviđenih za realizaciju projekta staklene kupole u iznosu od 2.000.000,00 kn preusmjerio za potrebe cjelodnevnog boravka u školama, čime bi se omogućilo rasterećenje roditelja i uključivanje što većeg broja učenika u cjelodnevni boravak u školama. Sredstva od 2.700.000,00 kn namijenila bi se kao pomoć obrtništvu u situaciji uzrokovanoj COVID-19, a 2.000.000,00 kn preusmjerila bi se za potrebe Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Saveza sportova Varaždinske županije te Programa udruga iz područja sporta.

– Župan Čačić u idućoj godini inzistira na suludom projektu kupole. Postavlja se pitanje je li važnije imati natkriveni atrij ili pomoći gospodarstvu Varaždinske županije da prebrodi ogromnu krizu nastalu uslijed pandemije koronavirusa? Dok naša bolnica puca po šavovima, poduzetnici krpaju kraj s krajem, županu je najbitnije da atrij bude natkriven, a potom i da se uredi vinski podrum ispod Županijske palače – ističe predsjednik Kluba vijećnika HNS-a Božidar Hajsok te nastavlja:

– S obzirom na to da će neki dijelovi gospodarstva pretrpjeti, a neki već trpe ogromne štete nastale u uvjetima prisilnog prestanka rada, smatrali smo nužnim dodjelu ovih sredstava u idućoj godini. Trenutno nije prioritet kupola u atriju Županijske palače, već sve stanovništvo Varaždinske županije kojemu na gore navedene načine moramo pomoći, a time bismo ojačali demografsku politiku te socijalnu osviještenost prema sumještanima. Nažalost, sluha za gospodarstvenike nema.

Nažalost, svi ostali vijećnici nisu imali sluha za sugrađane pogođene krizom, pa je amandman HNS-a odbijen te je na taj način HNS ostao jedina oporba u Skupštini i jedina stranka koja se bori za građane, prije svega one koji u svojoj obitelji imaju učenike i studente, te interese gospodarstva, kao i radnika u realnom sektoru.

Potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić dodao je kako su na ovakvo ponašanje župana i neracionalno trošenje novaca svih građana, nažalost, već odavno naviknuli. S druge strane ističe čuđenje jer su sve druge stranke, iako redom negiraju suradnju sa Reformistima, podržale ovakav suludi prijedlog i proračun.

-Situacija uzrokovana koronavirusom je zaista teška i na nama je da pomognemo u mjeri kojoj možemo. Upravo su donošenjem ovakvog proračuna i aktualna županijska vlast, ali i sve druge stranke, osim HNS-a, koje su podržale proračun propustile priliku pomoći građanima i gospodarstvu. Svakako treba spomenuti i suludo izdvajanje sredstava za uređenje dvorca Šaulovec od gotovo 2 milijuna kuna i rasvjete na vodotornju od 3,1 milijuna kuna, te će ovakav neodgovoran potez nesumnjivo stajati neke ljude radnih mjesta, a neke će tvrtke, nažalost, propasti iako im se moglo pomoći. Zašto su se župan i njegovi politički partneri odlučili na ovako pogrešnu poruku, morat će objasniti građanima. Ako ne prije, onda treće nedjelje u svibnju iduće godine – završio je Škvarić.”

foto: arhiva

sjever.hr 

Input your search keywords and press Enter.