Now Reading:
Tradicionalno zapaljena prva adventska svijeća u Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 3 minutes read

Tradicionalno zapaljena prva adventska svijeća u Krapinsko-zagorskoj županiji

Već 17 godina prva adventska svijeća u Krapinsko-zagorskoj županiji pali se u Humu na Sutli i svake godine je posvećeno jednoj humanitarnoj aktivnosti.

Tako je i ove godine u sklopu manifestacije Advent u Zagorju zapaljena svijeća za prvu adventsku nedjelju, ali bez popratnog programa kao prijašnjih godina zbog pandemije koronavirusa. Uz minimalan broj sudionika, svijeću su upalili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša i vlasnica Doma za djecu i odrasle s mentalnom retardacijom Štefica Orel koji je ove godine dobio humanitarna sredstva.

Već 17. godinu zaredom, prva adventska svijeća se tradicionalno pali u Humu na Sutli i onda putuje Zagorjem do mise zornice u našem najvećem marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. Ove godine u vrlo neobičnim uvjetima, ali tradicija se nastavlja i taj humanitarni karakter koji ima paljenje prve adventske svijeće u Humu na Sutli je nastavljen i ove godine”, rekao je župan Kolar.

“Drago mi je što je Županija i ove godine pokrovitelj, što smo se mogli uključiti i u samu organizaciju i da smo novčano mogli pomoći obiteljski dom gospođe Štefice Orel”, dodao je Kolar.

“Vjerujem da ćemo ovu poruku koju danas šaljemo iz Huma na Sutli, da se ne možemo okupljati na jednom mjestu, ali možemo svoje misli podijeliti s ostalima, prisjetiti se onih koji nemaju i onih koji imaju, da iskoristimo ovo vrijeme pred Božić, da iskoristimo dio svojih sredstava kako bi pomogli onima kojima je najpotrebnije. Vjerujem da će se našem pozivu odazvati ljudi iz cijelog Zagorja. Ne treba puno da razveselimo one kojima je to potrebno, njima je bitnije da znaju da nisu sami”, kazao je župan Kolar.

“U ovo vrijeme adventa nije izostala aktivnost koja je prije 17 godina krenula upravo iz Huma na Sutli i danas je postala županijskom manifestacijom. Ono što je najbitnije je da je svaki od ovih događaja bio posvećen humanitarnoj aktivnosti. Ove godine sredstva idu onima kojima je to doista potrebno – domu Štefice Orel koja ima desetak štićenika i definitivno je među najpotrebitijima, a 4 tisuće općinskih i 5 tisuća županijskih kuna prilog je koji je pomogao da se mnoge stvari u domu obnove, zamijene, nabave potrepštine koje štićenicima najviše trebaju”, izjavio je načelnik Jutriša.

Tim poslom bavim se 23 godine i sve te godine, uz veliku pomoć naše Općine i Županije, naše firme Straža, jako dobro živimo i sretni smo. Trenutno imamo devetero korisnika, a ponekad ih bude i 11“, kazala je Štefica Orel.

m.sopek/a.kučić/sjever.hr 28.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.