Now Reading:
NOVA ODLUKA Međimurske srednje škole prelaze na online nastavu!
Full Article 5 minutes read

NOVA ODLUKA Međimurske srednje škole prelaze na online nastavu!

Sve srednje škole u Međimurskoj županiji na dva tjedna prelaze na online nastavu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije Blaženka Novak kazala je kako ta odluka nije donijeta zato jer je situacija u srednjim školama osobito loša, odnosno ona je u ovom trenutku čak i nešto bolja nego je bila prethodnih tjedana.

-No, evo to je jedna mjera kojom srednje škole će dati svoj doprinos poboljšanju epidemiološke situacije u našoj županiji, jer je neurotična točka cijelog tog sustava srednjeg obrazovanja javni linijski prijevoz u kojem učenici sudjeluju zajedno sa svim ostalim putnicima, i sasvim sigurno njihovo nesudjelovanje u javnom linijskom prijevozu u sljedeća dva tjedna očekujemo da će doprinijeti poboljšanju opće situacije – pojasnila je.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak naglasio je kako je u bolnici trenutno hospitalizirano 97 pacijenata, od toga je 15 primljeno unutar proteklih 24 sata, a 7 otpušteno. Preminule su dvije osobe starije životne dobi s brojnim komorbiditetima. 10 liječnika je pozitivno, 17 medicinskih sestara i 6 ostalih zdravstvenih radnika, što čini 3,7% svih djelatnika bolnice.

Rekao je da je dislocirani smještaj spreman, a prema potrebama će se aktivirati. U bolnici imaju ukupno 130 postelja. Zahvalio je Ministarstvu i civilnoj zaštiti na dodatna 2 respiratora koja su jučer stigla.

-Zdravstveni sustav je spreman, organiziran i uvijek nastojimo biti korak ispred svih događaja. Nadamo se da će se konačno i ove dugoočekivane malo strože mjere odraziti na povoljnu sliku i mi kao zdravstveni djelatnici i bolnica ih pozdravljamo – rekao je Novinščak.

Župan Matija Posavec naglasio je kako je danas točno devet mjeseci kako prate sve trendove ovog društva.

-Osluškujemo naše građane i nastojimo provoditi jednu odgovornu politiku da s jedne strane čuvamo koliko je god moguće u ovoj situaciji javni život, s druge strane da čuvamo zdravstveni sustav. U svemu tome, primijetili smo naravno odgovornost našeg stanovništva i mi smo ti koji će kriviti stanovništvo za brojke takve kakve jesu. Jer ako pogledate najpogođenije europske regije u ovome trenutku, od prvih šest europskih regija, njih pet je okruženju od 50 kilometara. To su Varaždinska županija, Međimurska, Krapinsko-zagorska, Predgorje koje je odmah na nekoliko kilometara od granice i Uluška koja zapravo je s onog dijela Slovenije, ali možemo reći da je također u jednom pograničkom prostoru – rekao je Posavec.

Dodao je kako su u protekla tri dana imali veliki broj testiranja, preko 1300, a onda i u tom velikom testiranju značajni broj pozitivnih slučajeva.

-U ovome trenutku ukupno aktivnih slučajeva koje imamo u Međimurskoj županiji u odnosu na Republiku Hrvatsku je 6,4 posto. Što se tiče hospitaliziranih pacijenata, tu je udio Međimurja na 4,7 posto, na respiratoru je 4,7 posto, od ukupnog broja slučajeva smo na 4,5 posto i na 4,1 oporavljenih. Dakle, sve ono što je danas intencija i Europske unije, što je intencija znanstvenika, apel i upozoravanje, bez obzira na mjere, su dvije stvari: prva stvar je održivost zdravstvenog sustava i druga stvar je veliki broj testiranja. Mi veliki broj testiranja imamo, u odnosu na Republiku Hrvatsku to je tri puta više. Kad pogledate udio na broj stanovnika koji su na našem području i rezultat toga je da smo mi još u 8 mjesecu osigurali sredstva za mikrobiološku dijagnostiku koja omogućava ne samo povećani broj testiranja, nego omogućuje da ako se netko ide testirati da isti dan dobije informaciju o tome je li pozitivan ili nije – istaknuo je Posavec.

Župan je kazao kako je prema preliminarnim podacima tijekom proteklih 24 sata zabilježen veliki broj testiranja, preko 450, a prvi podaci govore o oko 170 novopozitivnih osoba, a točni podaci bit će objavljeni u 11 sati.

Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec rekao je kako se nada da tercijarni respiratorni centar neće biti aktiviran, no bitno je da sustav bude spreman.

-To je itekako važno, a ovom pilikom izražavam zahvalnost svima koji su sudjelovali u toj akciji jer je u potpunosti bio spreman. Zahvalu treba uputiti Stožeru civilne zaštite RH, kao i nadležnom ministarstvu, a najvažniji, najveći dio posla je obavila naša bolnica u kratkom roku. Sustav je spreman, ima i sljedeću varijantu, ako ne daj Bože, bude potrebna, ali nam preostaje i onaj drugi, rekao bih najvažniji dio, da mi kao građani budemo spremni pridržavati se svih mjera – kazao je.

Na konferenciji je rečeno da je virus dosada ušao u 13 domova za starije i nemoćne na području županije i da je oboljelo 92 štićenika, a dosada preminulo njih 17.

m.furlan/sjever.hr 27.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.