Now Reading:
Varaždinska bolnica: Najbolja moguća skrb za pacijente, danas je na liječenju 185 s COVID-om
Full Article 3 minutes read

Varaždinska bolnica: Najbolja moguća skrb za pacijente, danas je na liječenju 185 s COVID-om

U Općoj bolnici Varaždin predstavnici medija jutros u obišli kontejner za prijem pacijenata sa sumnjom na zarazu koronavirusom.

Uz predstavljanje uvjete u kojima se zbrinjavaju takvi pacijenti, ravnatelj Nenad Kudelić podsjetio je da se trenutno na liječenju u bolnici nalazi 185 osoba s COVID-19 bolešću.

– 15 ih je na respiratoru. U posljednja 24 sata tri su osobe umrle od posljedica zaraze koronavirusom. S obzirom na nove mjere očekujemo manji priljev pacijenata. No rezultate tih mjere će bit moguće evaluirati za 10 do 15 dana. Nažalost, nisu usvojene sve mjere koje smo mi predlagali, ali nadamo se da će ovaj paket mjera barem zaustaviti krivulju koja je u uzlaznoj putanji – naglasio je Kudelić.

Nevenka Ivek, glavna sestra objedinjenog hitnog prijema OBV-a, podsjetila je na slike s početka pandemije iz Kine i Italije, kada je osnovni zaključak bio da je greška njihovih sustava, što su i sami priznali, jer na početku nisu odvojili pacijente pozitivne na koronavirus od ostalih te su imali veliku smrtnost u zdravstvenim ustanovama.

– Od samog početka pandemije u Hrvatskoj imali smo dva kontejnera u kojima su se pregledavali i dijagnostički i terapijski zbrinjavali pacijenti pozitivni na koronavirus. Danas imamo 10 kontejnera, dvije prostorije izolacije u kojima smještamo životno ugrožene pacijente – rekla je Ivek.

Istaknula je da imuno kompromitirane pacijente, zbog pratećih dijagnoza, moraju zbrinuti na maksimalno siguran način u redovnom hitnom prijemu.

– Svi naši kontejneri opskrbljeni su svom nužnom opremom, osiguran je kisik, grijanje. Imamo dovoljno opreme, od početka pandemije do sada, i za našu i za zaštitu pacijenata – dodala je glavna sestra.

Ivek je kazala i da je karakteristično za hitne prijeme da se ne mogu planirati kapaciteti te da su svi na neki način ograničeni.

– Ima dana u tjednu kad u ovom hitnom prijemu nadmašimo sve kapacitete i u tim trenucima postoji određeno vrijeme u kojem pacijenti čekaju na pregled i dijagnostičko i terapijsko zbrinjavanje. Takvim pacijentima osigurava se da budu u kontejneru koji je grijan, ili ih se smješta u dio čekaonice koji je osiguran za pozitivne pacijente ili da se pacijenti za koje se sumnja na koronavirus smjesti u drugu grijanu čekaonicu tako dugo dok se ne dobije pozitivan ili negativan nalaz – kazala je Ivek.

Posebno je naglasila da se pacijentima osigurava najbolja moguća skrb. Podsjetila je da određeni dijagnostički i terapijski postupci zahtijevaju da pacijent određeno vrijeme ne jede i ne pije.

– Prije pandemije i na samo početku u jednoj smjeni nas je bilo 4, trenutno nas je 7. Vani u kontejnerima moraju biti dvije, tri, ponekad i četiri sestre, ako je u izolaciji životno ugroženi pacijent kojeg stavljamo na respirator on zahtjeva jednu sestru, a i redovni negativni pacijenti ne mogu ostati nezbrinuti – rekla je sestra Ivek.

– Ponovit ću da smo svi profesionalci, odabrali smo zanimanje, ali trenutni uvjeti i angažman svog osoblja, od 20 do 60 godina, nadmašuju granice ljudske izdržljivosti – poručila je Nevenka Ivek, glavna sestra objedinjenog hitnog prijema Opće bolnice Varaždin.

n.kalajdžija / sjever.hr

21.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.