Now Reading:
VARAŽDIN Novo vozilo Čistoće za prikupljanje papira i plastike – malo vozilo koje neće smetati pješacima
Full Article 3 minutes read

VARAŽDIN Novo vozilo Čistoće za prikupljanje papira i plastike – malo vozilo koje neće smetati pješacima

Pred Gradskom vijećnicom u Varaždinu u petak je na upotrebu gradskom komunalnom poduzeću Čistoća predano na upotrebu malo vozilo za prikupljanje papira i plastike. U prisustvu gradonačelnika dr.sc. Ivana Čehoka I njegovog zamjenika Zlatana Avara, o vozilu su govorili ing. Željko Horvat iz Tehnixa I Davor Skroza, direktor Čistoće.

Gradonačelnik Čehok je između ostalog istaknuo:
-Ovo će vozilo biti u upotrebi u središtu grada. Dva su razloga za to. Nećemo ulaziti s teškim kamionima a ovo su mala vozila koja mogu ući u svaku ulicu te puno manje zagađuju okoliš. Čistoća obnavlja svoj vozni park, za što je osigurano preko milijun eura iz europskih fondova. Da nije tih sredstava iz Europe, to bi morali platiti građani. Ovim vozilima bit će omogućeno puno češće prikupljanje otpada kada su veće manifestacije, jer ovakvo vozilo ne smeta pješacima.
Čehok je najavio da će za izgradnju nove sortirnice iz europskih fondova biti osigurano 50 milijuna kuna što će biti jedan od najvećih iznosa uloženih u tehnologiju ove godine.

Davor Skroza istaknuo je da je trgovačko društvo Čistoća uz ovaj projekt iz programa Konkurentnost i kohezija dobilo 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za jedno veliko komunalno vozilo za pražnjenje 1100-litarnih kontejnera i podizanje podzemnih spremnika sa specijalnim kranom te dodao:
-Ovo nije ta priča, ovo je drugi dio, a to je da se u gradskoj jezgri pokuša sa što manjim vozilima sakupljati otpad, da se ne opterećuje centar grada s velikim vozilima od 16 ili 20 tona. Ovo vozilo je B kategorije, ne treba ga voziti profesionalni vozač, a napravljena je i dogradnja pa je 100 posto nepropusno, što znači da nema curenja otpada iz njega. Isključivo je zasad namijenjeno za papir i plastiku koji se skupljaju jednom tjedno u centru, a prema potrebama građana i češće.

Skroza je rekao i da su, ukoliko se vozilo pokaže dobrim, spremni za nabavku još takvih vozila.
-Kad neće raditi u gradu, radit će u okolnim općinama, posebice na brežnom terenu. Vozilo s PDV-om košta oko 590 tisuća kuna, financirali smo ga putem leasinga, isključivo vlastitim sredstvima Čistoće, a ključno je da obnavljamo vozni park koji je star 17 godina i da pokušamo iz EU fondova i naših sredstava izvući što više mogućnosti da se obnovi – zaključio je Skroza.

Željko Horvat iz tvrtke Tehnix je istaknuo:
-Svjedoci smo ovih dana velikih aktivnosti resornog ministarstva i jasno da tvrtka Tehnix kao predstavnik hrvatske eko-industrije, zajedno s ostalim ekološkim gospodarstvom, aktivno sudjeluje u dostizanju što bržeg i što kvalitetnijeg ciljeva kružne ekonomije i direktiva. Kroz mobilna reciklažna dvorišta, reciklažna dvorišta, sortirnice i kompostane i tezu da nema jeftinog sakupljanja komunalnog otpada, naravno da se može puno toga uštedjeti, ako se koriste komunalna vozila tvrtke Tehnix koja pored odličnih performansi ima i druge prednosti, kao što su jednostavnost vožnje, mogućnost rada u više smjena, posebice prilikom turističkih događanja. Mogu raditi na -25, ali i na +40 stupnjeva.

foto: n.kalajdžija

ak/sjever.hr

21.11.2020.
 

Input your search keywords and press Enter.