Now Reading:
Upitna učinkovitost lockdowna?
Full Article 2 minutes read

Upitna učinkovitost lockdowna?

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić u nedjelju je poručio da će Nacionalni stožer Civilne zaštite razmatrati uvođenje strožih epidemioloških mjera ako broj novozaraženih uskoro ne počne padati, no bez uvođenja lockdowna jer je upitna učinkovitost te mjere.

Sadašnja se krivulja novozaraženih stabilizirala, ali ako ne krene prema dolje, razmotrit će se mjere koje se još mogu uvesti bez lockdowna, izjavio je Frka Petešić nakon redovnog tjednog sastanka članova Nacionalnog stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku je razmotrena trenutna epidemiološka situacija, utvrđeno da se u Hrvatskoj stabilizirao dnevni broj novozaraženih i umrlih, no i da treba razmotriti što se može učiniti da ti brojevi ne ostanu tako visoki.

Naime, u posljednja 24 sata potvrđena su 2362 nova slučaja zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 16.926, a umrle su 43 osobe.

U Stožeru, kaže Frka Petešić, ne vide neki veliki učinak od uvođenja lockdownova, jer to znači zatvoriti ljude u nedovoljeno prozračene prostore. Vidimo da su neke zemlje uvele lockdown, ali kod njih je prije toga počela stabilizacija broja novozaraženih, dodao je te iznio primjer Velike Britanije u kojoj zbog toga traju polemike.

Naveo je i primjer Argentine koja s lockdownom danas ima veći broj novozaraženih od Brazila, te ocijenio da je u Sloveniji i Austriji, koje su pooštrile mjere, možda riječ o pripremama za skijašku sezonu.

“Stožer sve to razmatra kako ne bi donio stroge mjere koje neće biti pretjerano učinkovite”, rekao je i dodao da se za sada ne planira da škole prijeđu na online nastavu.

Naglasio je i važnost korištenja zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, reduciranje nepotrebnih druženja i češće prozračivanje zatvorenih prostorija.

“To je glavna razlika, virus je isti, ali ljeti smo bili vani ili s otvorenom prozorima, a sad smo u zatvorenom”, pojasnio je.

Poručio je i da treba smanjiti privatna okupljanja te je tu odgovornost svakog pojedinca jer nema represivnih mjera koja bi natjerala ljude da se manje druže u svojim privatnim prostorima.

Izvijestio je i da je stopa reprodukcije koronavirusa u Hrvatskoj trenutno 1,04, što znači da svaka oboljela soba prenese infekciju na više od jedne druge sobe te je cilj smanjiti tu stopu na manje od jedan.

sjever.hr/hina 16.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.