Now Reading:
NOVA TELEFONSKA PREVARA Prevaranti vam uzmu i po 50 kn
Full Article 2 minutes read

NOVA TELEFONSKA PREVARA Prevaranti vam uzmu i po 50 kn

Klasične telefonske varke nisu novost, periodično se pojavljuju i zajedničko im je da obično u istom tjednu zazvone telefoni na tisuće ljudi diljem Hrvatske.

Brzopleti će instinktivno nazvati natrag, jer ako je propušten poziv, uljudno je uzvratiti poziv. Ali iz HAKOM-a upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koja stiže iz V. Britanije.

– Brojevi hrvatskih korisnika povremeno budu meta takvih prevara, a one se provode kao kampanje pozivanja u kojima veći broj hrvatskih korisnika odjednom bude obuhvaćen pokušajima prijevare. Takvi pokušaji, nažalost, nisu rijetki te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori i njihovi korisnici, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – kažu u HAKOM-u, piše 24 sata.

Dosad je bilo osam ovakvih kampanjskih prijevara tijekom ove godine. Pozivi mogu stići iz baš bilo koje zemlje svijeta, ali obično su to pozivi s Maldiva, iz Samoe, Burkine Faso, Argentine, čije pozivne predbrojeve korisnici ne prepoznaju.

– Ipak, ponekad su pozivi i iz bližih zemalja poput Slovenije i Latvije – kažu u HAKOM-u.

Koliko će onda naivni platiti ako nazovu broj natrag? Radi se o međunarodnom pozivu, pa je on skuplji, a cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. No minuta, kažu u HAKOM-u, može stajati i 50 kuna. Ipak, ako ne odgovorite na pozive, troška nema. On nastaje samo ako uzvratite propušteni poziv. Iz HT-a i A1 upozoravaju na još dvije inačice ove prijevare.

sjever.hr/24sata.hr 15.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.