Now Reading:
Ministar Beroš mobilizirao deset medicinskih sestara iz KBC-a Zagreb u varaždinsku bolnicu
Full Article 3 minutes read

Ministar Beroš mobilizirao deset medicinskih sestara iz KBC-a Zagreb u varaždinsku bolnicu

Kao pomoć djelatnicima Opće bolnice Varaždin, u petak je u bolnicu stiglo deset medicinskih sestara educiranih za rad u jedinici intenzivnog liječenja.

Medicinske sestre su dočekali i poželjeli im dobrodošlicu ravnatelj OBV-a Nenad Kudelić, dr. med., i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, zamjenik župana Robert Vugrin.

Na području Varaždinske županije nastavljen je trend velikog broja novootkrivenih oboljelih od koronavirusa i taj se broj već više od deset dana kreće preko 200, incidencija novootkrivenih slučajeva je unazad sedam dana preko 1.500, istaknuo je ravnatelj Kudelić.

„Poznato je da oko 10 posto zaraženih osoba roku od sedam do deset dana razvije srednje tešku i tešku kliničku sliku koja zahtijeva bolničko liječenje i terapiju kisikom, a 10 posto njih i liječenje u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. Trenutno je u bolnici u Varaždinu 15 pacijenata na respiratoru i upravo otvaramo i treću jedinicu intenzivnog liječenja za zbrinjavanje COVID19 bolesnika. Za rad na takvim mjestima potreban je visokoeducirani kadar i mi smo se obratili Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom za mobilizacijom ljudi i opreme. Putem Ministarstva zdravstva dodijeljena su nam na korištenje tri respiratora, dodatna tri su kupljena sredstvima Ministarstva, a dodijeljeno nam je i pet monitora za praćenje vitalnih funkcija, stoga uistinu zahvaljujem na svesrdnoj pomoći i podršci u ovim teškim trenucima”, istaknuo je Kudelić.

Također putem Ministarstva zdravstva mobilizirano je deset medicinskih sestara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, educiranih za rad u jedinici intenzivnog liječenja.

„Za dio njih koje su iz udaljenijih područja osigurali smo smještaj i prehranu u Studentskom domu i zahvaljujem i na toj donaciji pružanja smještaja i pomoći našoj bolnici”, dodao je ravnatelj.

Inače, u OBV trenutno je 61 djelatnik pozitivan na koronavirus, a 20 ih je u samoizolaciji.

„S obzirom na zahtjevnost zbrinjavanja sve većeg broja pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, postoji potreba za dodatnim specijalno educiranim kadrom . Zahvaljujem medicinskim sestrama koje su nam došle na ispomoć i Ministru koji je omogućio njihovu mobilizaciju, istaknuo je Kudelić.

Načelnik županijskog Stožera Vugrin izrazio je veliku zahvalnost što može pozdraviti medicinske sestre iz KBC-a Zagreb koje su stigle u pomoć zdravstvenim djelatnicima varaždinske bolnice.

„Činjenica je da smo kontinuirano zadnjih tjedan dana na visokoj stopi novooboljelih, što nam daje informaciju da kroz 7 do 10 dana možemo očekivati i veliki broj osoba koje će trebati prvenstveno bolničko liječenje, a u toj kvoti će se nalaziti i određen broj osoba koji će trebati intenzivnu njegu”, rekao je Vugrin.

Ističe da je za očekivati da će sve županije imati pojačanu potrebu za iskusnim medicinskim kadrom.

„S obzirom na to da smo mi među županijama koje su prve bile pogođene, možda smo došli u situaciju da i prije preuzmemo još slobodni medicinski kadar koji se nudi”, dodao je načelnik županijskog Stožera.

„Stopa pojave virusa među djelatnicima Opće bolnice Varaždin je kontinuirano oko 7-8%, tako da je svaka pomoć u ljudstvu, posebno visoko educiranom, od izuzetne pomoći”, istaknuo je.

Kažimo na kraju da su dobrodošlicu medicinskim sestrama poželjele i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., Nina Novak Fumić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i int. liječenja, te Ksenija Kukec, glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

sjever.hr 14.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.