Now Reading:
Ogroman skok broja novozaraženih i u Međimurju. Grivec: „Situacija se bitno pogoršala!”
Full Article 3 minutes read

Ogroman skok broja novozaraženih i u Međimurju. Grivec: „Situacija se bitno pogoršala!”

Međimurje bilježi najgore brojke do sada od kada se pojavila epidemija koronavirusa u Hrvatskoj i u svijetu, kazala je danas na konferenciji za novinare Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.


-Jučer je zabilježeno 85 pozitivnih pacijenata, a svakim danom svjedočimo velikom broju testiranja. Uglavnom preko 200 pacijenata traži i dolazi k nama na briseve. Pretočeno u brojke, Međimurje je na vrhu ljestvice po incidenciji pozitivnih korona pacijenata, tako da smo iza Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije na trećem mjestu po 14-dnevnoj kumulativnoj incidenciji koja za Međimurje iznosi 304 novooboljela na 100 tisuća stanovnika. To govori o tome koliko je širok i velik rezervoar pozitivnih pacijenata u Međimurju i koliko se lako taj virus širi među nama – rekla je ravnateljica ZZJZ-a.

Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije je naglasio:
-Situacija se bitno pogoršala. Dugo vremena, zahvaljujući građanima, imali smo jako dobru situaciju. Međutim, došlo je do opuštanja. Ali treba imati i sreće, koju trenutno baš nemamo. Držimo se svih preporuka. I danas smo komunicirali s nacionalnim Stožerom i ministarstvima. Predlažemo i pozivamo sve da odgode bilo kakvu manifestaciju, priredbu ili slično što planiraju. Očekujemo sutra ili vjerojatno u petak odgovarajuće odluke Stožera CZ RH za Međimurje. Detaljnije nakon odluke Stožera.

Župan Matija Posavec naglasio je da je Međimurska županija trenutno u vrlo izazovnom i kompliciranom trenutku za svakodnevni rad, za život.
-Nismo najgori, ali nismo niti zadovoljni brojkama u ovom drugom valu. U Međimurju je 285 testiranih, a 85 oboljelih, što je 29 posto. U Sloveniji je to 26 posto testiranih, velike su brojke u Zagrebu i Austriji. To su sredine kojima gravitiraju naši građani. Zbog toga je jutros na Stožeru dogovoreno da prekinemo taj lanac prijenosa virusa, koji je u transmisiji, moramo poboljšati situaciju u Međimurju. Moramo očuvati zdravstveni sustav – rekao je župan.

Dodao je da je u ovom trenutku u Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano 20 pacijenata.
-Reorganizacijom su osigurani kapaciteti za 50-60 postelja. U ovom trenutku iskoristili smo 35 posto kapaciteta. To nije dramatično, ali definitivno poziva na oprez. U osnovnim školama pozitivno je 10 učenika i osam učitelja, a u srednjim školama 15 učenika i četiri profesora. S obzirom na ukupni broj učenika i djelatnika za sada je to pod kontrolom. U samoizolaciji je 1348 osoba – rekao je župan.

foto: m.furlan

ak/sjever.hr

21.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.