Now Reading:
KOLAR O PROJEKTU NEWLIGHT „Promijenili smo više od 8 tisuća rasvjetnih tijela u županiji i smanjili razinu CO2 za 700 tona”
Full Article 4 minutes read

KOLAR O PROJEKTU NEWLIGHT „Promijenili smo više od 8 tisuća rasvjetnih tijela u županiji i smanjili razinu CO2 za 700 tona”

Projekt Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije „Newlight” proglašen je najboljim europskim projektom u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, u izboru koji su organizirali Jutarnji list, Hrvatska zajednica županija, Ured EU parlamenta u Hrvatskoj i portal zupan.hr.

Podsjetimo, u provedbu projekta Newlight bilo je uključeno ukupno 57 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije na čijem je području modernizirano više od 35.000 svjetiljki javne rasvjete, čime se ostvaruju financijske uštede veće od 10 milijuna kuna godišnje

Ovo je iznimno priznanje bilo povod za današnju konferenciju za novinare u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici, a župan Željko Kolar je, ne krijući ponos, između ostalog rekao:
-Mi smo u ovom projektu više od 8.000 rasvjetnih tijela promijenili na području Krapinsko-zagorske županije, a nikako ne smijemo zaboraviti emisiju CO2 koju smo na godišnjoj razini smanjili za 700 tona, što će se iz godine u godinu povećavati. Ne treba zaboraviti da je RH potpisala neke međunarodne ugovore i da moramo smanjiti emisiju CO2 za 20-ak posto, a mi vlastitim primjerom pokazujemo kako se to može raditi. Strateški projekt i vizija su dvije ključne stvari kako možete dati potencijal općinama i gradovima u provedbi određenih projekata. Mi smo još 2016. godine prezentirali ovaj projekt u Odboru regija, prof. dr. Julije Domac i ja, pred 250 zainteresiranih iz svih europskih zemalja, ali Ministarstvo regionalnog razvoja nije ti prepoznalo.

Kolar je dodao da je za ovaj projekt zainteresirana i irska vlada, a REGEA im to prezentira i prodaje „domaću pamet”.
-Pokazujemo da mi u razvijenim europskim zemljama možemo prodati i novu tehnologiju i naše nove projekte te da to nisu samo sunce i more. To je izuzetno snažna poruka koju smo poslali s ovim projektom, a važan je i doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici – rekao je župan Kolar i najavio nove strateške projekte u suradnji s HEP-om:
-Imamo dijelova općina, gradova, naselja gdje nemamo postavljenu mrežu javne rasvjete. Općine i gradovi su spremni investirati, ali nemaju mrežu HEP-a koja nam treba za provedbu takvog projekta. Mi ćemo isprojektirati javnu rasvjetu za sve općine i gradove na području Krapinsko-zagorske županije tamo gdje ona ne postoji, u suradnji s HEP-om i to će se napraviti u sedam godina. To je uloga Županije kao regionalne zajednice, kao pomoć lokalnoj zajednici.

Ivana Benković, pomoćnica ravnatelja REGEA-e, podsjetila je da je se s projektom krenulo 2014. godine kada su izrađeni masterplanovi javne rasvjete za obje županije. 2016. je projekt prijavljen, a okupio je 57 jedinica lokalne samouprave u dvije županije. Pregledano je 72 tisuće rasvjetnih tijela. Ukupna bespovratna sredstva su 711 tisuća eura, što je 90 posto investicije, a ostatak su osigurale Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.

Novinarima se obratio i Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice:
-Zamijenili smo 1027 lampi. Od 10. kolovoza prošle godine funkcioniramo na ovom principu. Kroz uštede izvođaču godišnje vraćamo 265 tisuća kuna, u periodu od 10 godina. U planu smo imali uštedu oko 60 posto, a u prvih godinu dana prva mjerenja pokazuju da je ušteda između 70 i 80 posto. Pa smo sa zadovoljstvom isplatili i veću naknadu. Novac koji ostane od uštede ulažemo u proširenje mreže.

Josip Krizmanić, načelnik Gornje Stubice istaknuo je da je u općini 2015. godine bilo oko 500 rasvjetnih tijela, a sada ih je blizu 1300.
-Želja nam je dalje širiti mrežu, još na području općine postoje naselja gdje ju je tehnički nemoguće napraviti jer nemamo adekvatnu podršku kroz izgradnju niskonaponske mreže. Kad HEP napravi rekonstrukciju, mi ćemo nastaviti s javnom rasvjetom u tim naseljima.

Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica je kazao:

-Nakon projekta koji je u funkciji već godinu dana, dobili smo energetski i ekološki učinkovitu rasvjetu, a s druge smo strane uštedama omogućili da rasvjeta svijetli cijelu noć na području cijele općine. Mjerenja su pokazala da je projekt napravljen kvalitetno, nije bilo odstupanja, a njime smo na neki način odškrinuli vrata smart cityja, odnosno pametnih općina i gradova.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek je između ostalog rekao:

-Uzeli smo kredit od 1,5 milijuna kuna koliko je koštala kompletna zamjena 700 rasvjetnih tijela na području grada Klanjca. Mi smo u svibnju završili ovaj period od dva mjeseca i imamo oko 60 posto uštede na računima za električnu energiju. Ovaj je projekt jako dobra i preporučam ga svima jer se rade uštede i na računima za električnu energiju, kao i na održavanju.

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

21.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.