Now Reading:
Zaraženi odsad sami šalju kontakte u izolaciju? “Gubi se nadzor nad epidemijom”
Full Article 3 minutes read

Zaraženi odsad sami šalju kontakte u izolaciju? “Gubi se nadzor nad epidemijom”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u ponedjeljak je epidemiolozima poslao Privremenu preporuku za nadzor nad kontaktima oboljelih od covida-19 prema kojoj bi zaraženi sami obavještavali svoje kontakte da trebaju u samoizolaciju.

Kako piše Index.hr, na takav potez epidemiologe je nagnao nagli porast broja oboljelih zbog kojeg je sustav praćenja postao preopterećen i u praktičnom smislu nemoguća misija.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 748 novih slučajeva infekcije, tako da ih je ukupno danas aktivno 3210. U samoizolaciji je trenutno 16.598 osoba.

Pritom treba imati na umu da Hrvatska ukupno ima samo 103 epidemiologa.

HZJZ: Sustav treba rasteretiti administracije za važnije poslove

U Preporuci koju je potpisao naš glavni epidemiolog Bernard Kaić ističe se da su epidemiolozi preopterećeni administrativnim poslom i dugotrajnim razgovorima koje zahtijeva praćenje kontakata te da je pitanje koliko od njega ima koristi ako ga moraju obavljati ljudi koji imaju brojne druge važne obaveze.

“S obzirom na porast novoinficiranih i oboljelih od COVID-19 očito je da u nekim županijama zavodi za javno zdravstvo nisu u mogućnosti kontaktirati i upisati u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 sve kontakte oboljelih. S izbijanjem većih žarišta u županijama s manjim brojem osoblja u higijensko-epidemiološkoj djelatnosti jedva se stiže kontaktirati i upisati oboljele”, stoji u tekstu preporuke.

“Izostanak adekvatnih mjera u zajednici i konzistentne primjene postojećih mjera doveli su do tolikog povećanja novooboljelih i kontakata za stavljanje pod zdravstveni nadzor da često kolegama u županijskim zavodima nije moguće ni najnužniju obradu odraditi, a kamoli identificirati svaki kontakt i sve evidentirati kroz digitalnu platformu. Nažalost, većina zavoda nije u mogućnosti angažirati ljude iz drugih službi da pomažu u poslovima epidemiološke službe, a pomoć liječnika obiteljske medicine je vrlo ograničena”, navodi se u preporuci, piše Index.

“Angažman oko upisivanja kontakata kojima je određena karantena je nesrazmjerno velik u odnosu na dodatnu korist koja se time postiže u epidemiološkoj situaciji obilježenoj rasprostranjenom cirkulacijom virusa u stanovništvu. Istovremeno, zbog velike opterećenosti tim administrativnim poslom, epidemiološkim službama preostaje manje vremena za otkrivanje izvora infekcije, otkrivanje drugih bolesnika u okolini pacijenta, evidentiranje i zdravstveni nadzor oboljelih i druge epidemiološke poslove na prevenciji COVIDa-19. Dakako, nužno je da zdravi kontakti budu obaviješteni o potrebi karantene/samoizolacije, ali to obavještavanje ne mora nužno doći iz epidemiološke službe i uključivati dugotrajne razgovore”, piše u preporuci.

sjever.hr/index.hr 15.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.