Now Reading:
Nova premijera u varaždinskom HNK: kajkavska komedija „Cigle svete Elizabete”
Full Article 3 minutes read

Nova premijera u varaždinskom HNK: kajkavska komedija „Cigle svete Elizabete”

Na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta uskoro će premijerno biti izvedena predstava „Cigle svete Elizabete”, „veseli igrokaz o koječemu”, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Riječ je o tekstu napisanom potkraj 90-ih godina prošlog stoljeća, a bit predstave je duhovito i s velikom simpatijom pokazati sve prednosti i nedostatke naših regija, od Zagorja, preko Slavonije, do Dalmacije.

Autori teksta su Goran Vrbanić i Vid Balog koji kroz priču o 800 godina starom zidu, za seljaka Ivana Lončara izvor mnogih komunikacijskih problema, provlače teme s kojima se svakodnevno susrećemo i koje nas muče.
-S ciljem aktualizacije, tekst je u posljednjih 20 godina pretrpio brojne izmjene. Zbog toga i ne možemo zapravo govoriti o tom prvom komadu, osim kao o predlošku – kazao je Balog te dodao da je riječ o autorstvu svih ljudi koji su sudjelovali u ovom projektu.
-Ljepota rada s ljudima, biti suautor, sastoji se u tome da je svakome dopušteno intervenirati u svoju ulogu. Glumci su napravili malo čudo i mislim da će publika uživati u svakoj minuti predstave – zaključio je Balog koji i sam glumi u predstavi.

Redatelj Krešimir Dolenčić kojemu je ovo druga predstava koju radi u varaždinskom HNK kaže kako svaka dobra komedija živi dugo i obraća se svakom vremenu.
-Tako je, uz neke malene preinake, i ova komedija zaživjela i danas, s nekim novim odnosima, čak i političkim, između Hrvatske i Mađarske i dalje. To je osnovno tkivo, jedan zid star 800 godina koji nije samo predmet prepucavanja između raznih službi i ministarstava, nego i čudnim slijedom okolnosti postaje bitan faktor oko ogromnih infrastrukturnih projekata, plus sva pozadinska političko-koruptivna akcija – rekao je Dolenčić.

U predstavi „Cigle svete Elizabete” igraju Robert Plemić, Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milovanović, Darko Plovanić, Jakov Jozić, Denis Bosak, Nikša Eldan, Vid Balog, Matko Buvač, Zdenko Brlek, Marinko Prga, Elizabeta Brodić i Mladen Jerneić Grof Erdödy. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, oblikovatelj rasvjete Ivan Štrok, a skladatelj Ivan Josip Skender.

Premijerno će predstava biti izvedena u subotu, 17. listopada od 19.30, a reprizno će biti igrana dan kasnije te 30. listopada u istom terminu.

Premijera će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, kazala je intendantica Jasna Jakovljević, uz napomenu da će u gledalištu umjesto uobičajenih 300, moći biti 195 gledatelja.

Redatelj Dolenčić kazališnoj je publici uputio posebnu poruku:
-Dođite u kazalište jer kazališta su sigurna mjesta. Virus je nekulturan i ne zalazi tamo. Lijepo je u kazalištu vidjeti živog glumca i još se k tome zabaviti i nasmijati.

ak/sjever.hr

15.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.