Now Reading:
Međimurska županija jedina s više rođenih nego umrlih
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija jedina s više rođenih nego umrlih

Novi statistički podaci iz matice rođenih koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, pokazuje da je u RH u drugom tromjesečju rođeno 8.459 djece, što je za oko 350 djece manje nego u prvom tromjesečju, ali i 19 manje nego u istom tromjesečju lani, a prenosi portal Zupan.hr . Ipak, gleda li se šest mjeseci zajedno, tada je broj rođene djece za 233 veći nego u istom razdoblju lani. Od početka travnja do kraja lipnja više je mališana nego u prvom tromjesečju rođeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Ličko-senjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji. Međimurska županija i jedina ima pozitivan prirodni prirast, više je bilo rođenih nego umrlih. 

Više je od travnja do kraja lipnja rođeno dječaka, 4.298 a djevojčica 4.161. Najčešća muška imena su bila Luka, Ivan, Jakov, David i Petar, a ženska Mia,  Sara, Ema, Lucija i Marta, podaci su iz matice rođenih.

Od nekih mjera o kojima smo pisali, spomenimo da Međimurska županija, u kojoj je porastao broj rođene djece u odnosu na lani i na prvo tromjesečje, ali i koja ima pozitivan prirodni prirast u drugom tromjesečju (287 rođenih i 276 umrlih), među vodećim je županijama po gospodarskoj snazi, ali i ulaganju u obrazovanje.

Ovih dana županija će isplatiti srednjoškolcima koji se školuju izvan Županije jednokratnu pomoć od 300 kuna, za što je u Županiji osiguran iznos od 1,2 milijuna kuna. Stipendije se dodjeljuju redovnim studentima i učenicima  kroz zakladu  za obrazovanje dr.Vinko Žganec. Od 2012. godine do danas dodijeljeno je ukupno 435.000 kuna pomoći. Riječ je o 531 učeniku srednjoškolcu i studentu koji su obuhvaćeni ovakvim vidom ulaganja u sustav obrazovanja, ali samim time i ostanka obrazovnog kadra u Međimurju. Što se tiče dodjele potpora po socijalnom kriteriju te kriteriju izvrsnosti, Zaklada je dodijelila  ukupno 372.000 kuna, a iz dijela interventne pomoći, koja se dodjeljuje temeljem pristiglih zamolbi Zaklada je pozitivno riješila 34 molbe u iznosu od 63.000,00 kuna. Za djecu hrvatskih branitelja stipendija iznosi 3.000 kuna na godinu.

Jednokratne financijske potpore Međimurska županija redovnim studentima dodjeljuje od 2015. godine te je dosad dodijeljeno jednokratnih financijskih potpora za 13368 studenta. Svi koji su zadovoljili uvjete javnog poziva bez obzira na vrstu i razinu studija te studira li u zemlji ili inozemstvu. Godišnje se u prosjeku dodijeli više od 2200 jednokratnih potpora. Početkom srpnja dodijeljeno je za prethodnu akademsku godinu 2.145 potpora. Projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja Obrtnička komora Međimurske županije i Međimurska županija provode već 17 godina s ciljem da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima da poticaj za školovanje upravo za ta zanimanja. Projekt se provodi od 2003. godine i do sada je isplaćeno skoro 3 milijuna kuna stipendija za oko 500 stipendista.

www.sjever.hr/zupan.hr 15.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.