Now Reading:
Sveta Nedelja brani titulu najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo, u finalu Kastav, Poreč, Rovinj i Umag
Full Article 3 minutes read

Sveta Nedelja brani titulu najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo, u finalu Kastav, Poreč, Rovinj i Umag

U završnicu proglašenja najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo gospodarstvu, izbora kojeg zajednički organiziraju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos, ušao je pobjednik iz 2018. i 2019. godine, Grad Sveta Nedelja, a uz njega u izboru su Kastav, Poreč, Rovinj i Umag. Rovinj i Umag već treću godinu ulaze u izbor za najbolji grad u kategoriji gospodarstvo, a prije dvije godine na tom popisu bio je i Poreč.

Ovogodišnji pobjednici bit će proglašeni krajem tekućeg mjeseca.

Pri izračunu najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji korišteni su konsolidirani izvještaji gradova o izvršenju proračuna dobiveni od FINA-e te podaci Državnog zavoda za statistiku, Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Pobjednik iz prethodne dvije godine u kategoriji srednjih gradova, Sveta Nedelja, Grad je bez prireza i bez zaduženja nekoliko godina zaredom te je u vodećih pet gradova po dohotku stanovnika (43.803 kune) I prosječnoj zaposlenosti per capita.

Prema podacima FINA-e Sveta Nedelja je lani bila četvrti grad u zemlji po ostvarenoj neto dobiti tamošnjih poduzetnika.

Jedan od izuzetno važnih poteza za tamošnje poduzetnike bilo je prošlogodišnje ukidanje prireza koji je iznosio 6 posto te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja koja je ranije iznosila 1,5 posto.

Tim se potezom Grad odrekao 7 milijuna kuna u proračunu, ali su investitorima omogućili višemilijunske uštede. Poreznim rasterećenjem povećali su broj novih investicija i prihode od poreza na dohodak, pa je tako kompenziran manjak u proračunu.

‘Ukidanjem poreza na potrošnju i komunalne naknade za hotele i kampove potaknuli smo investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva, dok je ukidanje prireza rezultiralo većim plaćama naših sugrađana i manjim davanjima za poslodavce. Sveta Nedelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci – povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za sugrađane’, ponovio je u nekoliko navrata gradonačelnik Dario Zurovec.https://gradonacelnik.hr/home-glavna-vijest/sveta-nedelja-brani-titulu-najboljeg-srednjeg-grada-za-gospodarstvo-u-finalu-kastav-porec-rovinj-i-umag/

www.sjever.hr/Gradonačelnik.hr 13.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.