Now Reading:
Dani Franje Horvata Kiša u Loboru: Zdenka Maltar i Denis Peričić opet nagrađeni
Full Article 2 minutes read

Dani Franje Horvata Kiša u Loboru: Zdenka Maltar i Denis Peričić opet nagrađeni

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije te Općine Lobor, a u organizaciji Kajkavskog spravišča iz Zagreba i loborske Udruge za kulturno stvaralaštvo „Franjo Horvat Kiš“, u Loboru su održani 14. Dani Franje Horvata Kiša.

Središnji, ujedno i završni dio manifestacije upriličen je subotu, 3. listopada, kada su svečano proglašeni rezultati 14. Natječaja za najbolji hrvatski književni putopis, koji tradicionalno raspisuje časopis „Kaj“. Među laureatima opet se našlo dvoje autora iz Varaždinske županije: Zdenka Maltar i Denis Peričić.

Stručno povjerenstvo (u sastavu: dr. sc. Ivo Kalinski, predsjednik, dr. sc. Božica Pažur i pjesnik Darko Raškaj) dodijelilo je tri ravnopravne novčane nagrade Davoru Grgiću iz Delnica, Đurđi Lovrenčić iz Svetoga Križa Začretja i Zdenki Maltar iz Novog Marofa. Poznatoj književnici Zdenki Maltar ovo je već osma nagrada otkad se raspisuje natječaj.

Denis Peričić iz Varaždina tu je nagradu dosad dobio tri puta, no ove godine primio je drugačije priznanje. Naime, organizatori su odlučili Poveljom časopisa „Kaj“ nagraditi, kako je istaknuto, „vrhunske hrvatske književnike međunarodne reputacije“. Uz Denisa Peričića, Povelju časopisa „Kaj“ dobili su doajeni Tomislav Marijan Bilosnić iz Zadra i Božica Jelušić iz Đurđevca te Boris Beck iz Zagreba. Nagradu organizatora i domaćina dobila je Đurđa Goleš Glasnović iz Zagreba, a Nagradu „Loborsko srce“ Spomenka Štimec iz Hrašćine.

Predstavljena je knjiga Radovana Brlečića „Ususret Veneri“, u glazbenom dijelu programa nastupila je Dunja Knebl, a svečanost je vodio glumac Dubravko Sidor. Kao i prethodnih godina, putopisi svih nagrađenih autora bit će objavljeni u časopisu „Kaj“. (jn)

foto: Antun Bukovec

sjever.hr

07.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.