Now Reading:
Održana 33. sjednica Općinskog vijeća Općine Bedekovčina. Ban: „Vrijednost ovogodišnjih realiziranih i započetih projekata iznosi 43,8 milijuna kuna”
Full Article 4 minutes read

Održana 33. sjednica Općinskog vijeća Općine Bedekovčina. Ban: „Vrijednost ovogodišnjih realiziranih i započetih projekata iznosi 43,8 milijuna kuna”

Izvješće o radu načelnika za prvu polovicu ove godine te prijedlog izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci, bile su glavne točke opsežnog dnevnog reda 33. sjednice Općinskog vijeća Općine Bedekovčina održane u srijedu, 30. rujna 2020.

Govoreći o svom radu, načelnik Darko Ban podsjetio je na niz projekata realiziranih ili započetih u prvom polugodišnjem razdoblju. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti oko 43,8 milijuna kuna.

-Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Stare škole u Bedekovčini za društveno-javnu namjenu te je prijavljen projekt izgradnje i opremanja dječjeg igrališta u centru Bedekovčine na natječaj Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi. U tijeku je sanacija klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti uz groblje Orehovica, kao i izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar, što je najveći projekt vodokomunalne infrastrukture na operativnom području Zagorskog vodovoda – pobrojao je Ban.

Od projekata je načelnik izdvojio i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, kao i izgradnju Sunčane elektrane u gospodarskoj zoni Poznanovec.

Ban je naglasio i kako je njegov, kao i rad svih djelatnika Općine vidljiv, ali i transparentan, što potvrđuje podatak da je Općina Bedekovčina treću godinu za redom dobila peticu kada je u pitanju proračunska transparentnost.
Načelnik je podsjetio i da je odlukom Općinskog vijeća pokrenut postupak za promjenu statusa Općine Bedekovčina u status grada, a zahtjev je podnijet Hrvatskom saboru. Uz to, započeta je izrada Plana razvoja Općine Bedekovčina za razdoblje od 2021. do 2027. te Strategije razvoja turizma za razdoblje od 2021. do 2027.

-Sve postignuto u izvještajnom razdoblju rezultat je zajedničkog rada mene kao načelnika, mojeg zamjenika i Jedinstvenog upravnog odjela, a svi smo radili s istim ciljem – da se realizira svaka ideja koja će dovesti do poboljšanja života u Općini Bedekovčina. U postizanju tog cilja bila je bitna i suradnja s našim Općinskim vijeće, kao i podrška vijećnika u provođenju predstavljanih ideja.
Izvještaj o radu načelnika vijećnici su usvojili, kao i prijedlog Polugodišnjeg izvještaja izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

U tom su razdoblju ukupni prihodi i primici ostvareni u iznosu od 8.120.586,28 kn što je 23,03 posto godišnjeg plana za 2020. godinu, a ostvarenje prihoda i primitaka manje je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najviše radi posljedica pandemije virusom Covid 19. Kad je riječ o rashodima i izdacima, realizirai su u iznosu od 6.372.467,08 kn što je 18,20 posto godišnjeg plana, a izvršenje rashoda i izdataka također je manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Između ostalog, vijećnici Općine Bedekovčina usvojili su izvješća o radu Vatrogasne zajednice te o radu Dječjeg vrtića Bedekovčina, kao i izvješće o izvršenju programa od siječnja do lipnja ove godine, kao i Odluku o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Općine,

Vijećnici su, između ostalog, donijeli i odluku o uključivanju Općine Bedekovčina u provedbu programa „HBOR – subvencija kredita”.
Naime, Krapinsko – zagorska županija subvencionirat će kamatne stope na kredite mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima koji ulažu na području KZŽ u visini jednog postotnog boda, i to za dva kreditna programa HBOR-a: „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“.
Kreditni potencijal za subvencije Krapinsko-zagorske županije po tim programima utvrđen je u iznosu od 30 milijuna kuna, a Županija je uputila poziv gradovima i općinama na uključivanje u provedbu tog programa, u kojem bi jedinice lokalne samouprave također subvencionirale kamatne stope.

Kako je naglašeno u obrazloženju, poticanje poduzetništva i privlačenje investitora od iznimne je važnosti za cjelokupni razvoj i napredak općine Bedekovčina, stoga će se Općina uključiti u provedbu programa „HBOR-subvencija kredita“ subvencioniranjem kamatnih stopa u visini jednog postotnog poena poslovnim subjektima koji planiraju ulagati na području Općine Bedekovčina. Subvencije će se odobravati po odobrenim kreditima poduzetnicima do iskorištenja kreditnog potencijala.

Na sjednici je usvojen i prijedlog vijećnika Jurice Krleže da se zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije virusa COVID-19, a u cilju saniranja posljedica epidemije i što lakšeg premošćivanja situacije nastale zbog smanjenja prihoda , obustavi isplate naknade za rad članovima Općinskog vijeća. Obustava isplata naknada biti će do kraja 2020. godine, a ta sredstva će se prenamijeniti za financiranje potreba socijalne skrbi.

Načelnik Ban se osvrnuo i na ovogodišnje smanjenje potpora udrugama, kako u kulturi tako i u sportu, obrazlažući kako će se one isplatiti do kraja godine.

www.sjever.hr

01.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.