Now Reading:
Kreće jedan od najvažnijih projekata na području općine Bedekovčina: počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete vrijedni gotovo 3 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Kreće jedan od najvažnijih projekata na području općine Bedekovčina: počinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete vrijedni gotovo 3 milijuna kuna

Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina jedan je od važnijih projekata na području Općine. Naime, trenutni sustav rasvjete sastoji se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela opremljenih dijelom visokotlačnim natrijevim žaruljama, a dijelom energetski neučinkovitim visokotlačnim živinim žaruljama.

Ovakva rasvjeta ne samo da je zastarjela, već znači veću potrošnju električne energije i samim time veće troškove za općinski proračun, odnosno za građane.

Upravo stoga, Općina Bedekovčina pokrenula je projekt „Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Bedekovčina primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja”, vrijedan gotovo 3 milijuna kuna te je 3. rujna potpisan Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Elos d.o.o.

Kako bi osigurala sredstva za projekt, Općina Bedekovčina sklopila je Ugovor o kreditu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zastupanog temeljem punomoći po Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Ugovor o kreditu sklopljen je na temelju Programa kreditiranja „ESIF Krediti za javnu rasvjetu”, financijskog instrumenta za koji su sredstva osigurana iz sredstava Europske unije, iz Strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”, s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete.

Postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenit će se visoko efikasnim LED svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti. Za razliku od postojećih, nove svjetiljke udovoljavaju i ekološke zahtjeve zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni efekti ugradnje novih zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne rasvjete. Radi se o projektu velikog značaja za Općinu Bedekovčina, prije svega zbog primjene mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja što je jedna od ključnih sastavnica održivog razvoja koji je u središtu svih sadašnjih i budućih aktivnosti Europske unije.
Smanjuje se potrošnja električne energije, što za posljedicu ima i smanjene emisije stakleničkih plinova.

Niža potrošnja smanjit će troškove električne energije, nove svjetiljke imat će manji broj kvarova, a imat će i 13 godina garanciju na kvarove te će se smanjiti i troškovi za održavanje. Rekonstrukcijom javne rasvjete ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji električne energije pa će se kredit zapravo isplaćivati iz tih ušteda.

Proračunom je planirano da se vrijednost projekta financira iz ESIF kredita HBOR-a za javnu rasvjetu u iznosu od 2.980.012,50 kuna.

-Izračuni su sastavni dio projektne dokumentacije na kojoj se i temelji zaduženje kod HBOR-a uz kamatu od 0,25 posto. Sve nam to u budućnosti omogućuje izgradnju i osvjetljenje ostalih ulica i naselja. Izrađeno je ukupno 11 projekata, a trenutno smo u fazi dobivanja dviju građevinskih dozvola, dok smo za ostalih devet projekata u fazi ishođenja suglasnosti vlasnika, odnosno rješavanja imovinsko-pravnih problema – rekao je zamjenik načelnika Janko Buzjak dodavši kako bi radovi koji su počeli danas trebali trajati 90 dana:
-Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da će sve biti završeno do 4. prosinca, blagdana sv. Barbare i Dana općine Bedekovčina – zaključio je Buzjak.

Uz zamjenika načelnika, uvođenju u posao nazočili su voditeljica radova izvođača Irena Grčić Macan, viši referent za graditeljstvo, promet i komunalne poslove Davor Glumpak te nadzorni inženjer radova Darko Petrović.

-Početkom godine smo s Općinom Bedekovčina potpisali ugovor „Modernizacija javne rasvjete na području cjelokupne Općine Bedekovčina”, a riječ je o zamjeni otprilike 1.200 svjetiljki novim, energetski učinkovitim LED svjetiljkama. Namjera nam je zaključno sa studenim dovršiti sve radove. Zamjenom ove rasvjete postići će se godišnja ušteda od 73 posto potrošnje električne energije za javnu rasvjetu. Znamo da je projekt od iznimnog značaja za Općinu Bedekovčina i potrudit ćemo se da budemo što brži i što bolji na usluzi građanima – kazala je Grčić Macan.

www.sjever.hr

01.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.