Now Reading:
HDZ u Županijskoj skupštini: podrška rebalansu, aktivnostima ŽUC-a i izgradnji spomenika poginulim policajcima
Full Article 3 minutes read

HDZ u Županijskoj skupštini: podrška rebalansu, aktivnostima ŽUC-a i izgradnji spomenika poginulim policajcima

Na današnjoj konferenciji Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, predsjednik Skupštine Alen Runac istaknuo je da su važne tri teme – proračun, aktivnosti ŽUC-a i spomenik poginulim i nestalim varaždinskim policajcima u Domovinskom ratu. Sjednica je najavljena za sutra, a zbog epidemioloških mjera održat će se u kongresnoj dvorani varaždinske Arene.

–Ove odluke donose se u vrijem epidemioloških mjera. Prvi cilj je očuvanje zdravstvenog sustava, što se hrvatska Vlada trudila i dobro odradila, usporedimo to samo sa susjednim zemljama. Drugo je očuvanje radnih mjesta. Gospodarstvenicima je teško očuvati i radna mjesta i nivo primanja. Treće su investicije. Cijelo vrijeme epidemije u našoj županiji nisu se smanjivala niti za školstvo, niti za zdravstvo, niti za ulaganje u infrastrukturu, aglomeracije i ostale investicije idu dalje – rekao je Runac.

HDZ-ova vijećnica Martina Bistrović je govorila o polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna za prvu polovicu godine te rebalansu proračuna za ovu godinu.

–Prihodi i primici u prvoj polovici godine su 118 milijuna kina, 42 posto godišnjeg plana. Prihodi od poreza na dohodak predstavljaju najznačajniji prihod i on je nešto manje naplaćenu odnosu na prošli godinu. Na to je utjecala korona i mjere Vade donijete s ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa u gospodarstvu. Lockdown se nije moga izbjeći, a Vlada je promptno reagirala i donijela mjere za pomoć gospodarstvu. Usprkos krizi u polugodišnjem izvješću je vidljivo da je Varaždinska županija ostvarila višak prihoda i primitka od 3,3 milijuna kuna. Unatoč svih tih izvanrednih okolnosti Županija nastavlja mnogobrojne investicije u 2020. i 2021. godini. Rebalansom je proračun smanjen za 5 milijuna kuna, a to je usklađenje vezano uz dinamiku i realizaciju projekata. Dogradnja Osnovne škole Martijanec je u postupku javne nabave i bit će realizirana u 2021. godini – kazala je Bistrović te dodala da će Kub vijećnika HDZ-a i HSLS-a podržati ove dvije proračunske odluke.

Vijećnik Krešimir Čop je podsjetio da je uloženo 250 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u Varaždinskoj županiji kroz realizaciju mjera Vlade RH.

Runac je dodao da će HDZ podržati i odluke o aktivnostima Županijske uprave za ceste i zaduženje od 15 milijuna kuna.

–Zbog svih investicija koje se provode, aglomeracija i ostalih investicije, ceste se oštećuju. Ljudima je bitno da se saniraju. A tu su i klizišta. Zato ćemo podržati sve tri točke vezane za ŽUC – najavio je predsjednik Županijske skupštine.

Vijećnik Željko Dvekar najavio je i podršku projektu izgradnje spomen-obilježja poginulim i nestalim policajcima PU varaždinske u Domovinskom ratu, koji provodi Udruga specijalne policije Roda.

–To je jedan od strateških ciljeva u promicanju vrijednosti Domovinskog rata na razini Varaždinske županije. Prije nekoliko dana obilježili smo Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije, kada je hrvatska vojna moć višestruko narasla. Naši policajci bili su prva organizirana postrojba MUP-a upućena u obranu Vukovara i ostali su do kraja, do pada Vukovara. 32 policajca s područja Varaždinska županije su poginula, pet ih je nestalih. Varaždinski policajci bili su na svim bojištima diljem Hrvatske. Zato policajci zaslužuju spomen-obilježje – zaključio je Dvekar.

www.sjever.hr

29.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.