Now Reading:
Plenković u Koprivnici: „Stvorili smo dobre temelje za nastavak borbe protiv pandemije i gospodarski oporavak”
Full Article 2 minutes read

Plenković u Koprivnici: „Stvorili smo dobre temelje za nastavak borbe protiv pandemije i gospodarski oporavak”

Premijer Andrej Plenković danas je u Koprivnici kao gost sudjelovao na Večernjakovoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu trebamo”.

Premijer je istaknuo da ovu krizu i europska sredstva trebamo iskoristiti kako bi ih pretvorili u priliku.
-Priliku za modernizaciju, jačanje otpornosti i gospodarstva, kroz ubrzanu digitalizaciju, ekološku tranziciju i usvajanje novih tehnologija. U tom kontekstu porezna politika je važna poluga za jačanje socijalne sigurnosti, rasterećivanje gospodarstva i podizanje njegove konkurentnosti – rekao je Plenković, a prenosi Večernji list.

Premijer je podsjetio na, kako je istaknuo, ključne točke koje su Hrvatsku učinile bitno otpornijim na ovu, nego na krizu 2008. godine.
-Mi smo u našem prvom mandatu ubrzano smanjivali javni dug, BDP je rastao po stopi od tri posto, Hrvatska je bila u gornjem krugu gospodarskog rasta čiji je prosjek bio viši od prosjeka na razini EU. Ostvarili smo tri proračunska suficita, izišli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka te iz skupine europskih zemlja s prekomjernim proračunskim neravnotežama. Nakon šest godina vratili smo Hrvatsku u zonu investicijskog kreditnog rejtinga koji je ovih dana ponovno i to u ovim okolnostima potvrdila agencija S&P što je dodatni znak povjerenja u našu ekonomsku politiku i efikasnost mjera koje smo poduzeli za potporu gospodarstvu uslijed koronakrize – istaknuo je Plenković.

Dodao je da kroz osiguranje boljeg rejtinga, država stvara povoljniji gospodarski i financijski okvir.
-Sve to izravno utječe na povećanje zaposlenosti i povećanje plaća, a građanima omogućuje povoljnije kredite. Podigli smo ugovorenost europskih fondova na 102 posto. U tome smo peti najbolji na razini EU. Na 40 posto smo u isplati sredstava iz ove financijske omotnice. Pet dana nakon izbora ušli smo u europski tečajni mehanizam 2 čime smo potvrdili spremnost hrvatskog gospodarstva za ulazak u euro područje, a to je još jedna snažna potvrda smjera, stabilnosti i pozitivnog kretanje Hrvatske i našeg gospodarstva. Sve ovo omogućilo nam je dobre temelje za nastavak borbe protiv pandemije i gospodarski oporavak – kazao je Plenković, a prenosi Večernji.

OVDJE pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/vecernji.hr

22.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.