Now Reading:
Međimurska županija i dalje najbolja u odvojenom prikupljanju otpada, evo tko slijedi
Full Article 6 minutes read

Međimurska županija i dalje najbolja u odvojenom prikupljanju otpada, evo tko slijedi

Prema konačnim podacima o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada za 2019. godinu koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, donedavno Ministarstvo zaštite okoliša, i ove godine najbolja županija po odvojenom sakupljanja otpada je Međimurska županija, piše Župan.hr.

Slijede Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska i Primorsko-goranska županija.

Rezultat je dobiven zbrajanjem rezultata za gradove i općine u pojedinim županijama, koje podatke je i Ministarstvo prikazalo. Po glavi stanovnika također vodeću poziciju drži Međimurska županija, a slijede Primorsko-goranska, Istarska, Koprivničko-križevačka i Virovitičko-podravska županija. U odnosu na 2018. godinu najveći porast udjela odvajanja otpada imale su Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija.

Niti jedna županija nije još prešla razinu od 50 posto odvojenog sakupljanja otpada, kako je zacrtano planom gospodarenja otpadom i što se je RH obvezala učiniti do kraja ove godine. Daljnji cilj je bio da se do kraja 2022. taj udjel poveća na 60 posto. Najveći dio gradova i općina, čak njih 11 u Međimurskoj županiji stopu od 50 posto je premašio, u Primorsko-goranskoj županiji 7 gradova i općina te u Koprivničko-križevačkoj jedan grad i jedna općina u Varaždinskoj županiji.

Ukupno je lani prikupljeno 1.264.216,15 tona komunalnog otpada, od čega je odvojeno 177.344 tona, odnosno oko 14 posto.

Od ukupnog broja aktivnih odlagališta na koja se odlagao komunalni otpad do kraja 2019. (107 odlagališta) pripremu sanacije prijavilo je 35 odlagališta, postupci sanacije u tijeku su bili na 32 odlagališta, a status saniranih ima ukupno 39 odlagališta.

Međimurska županija je i u 2019. vodeća po odvajanju sakupljenog otpada, sa stopom od 46,1 posto, a iz te Županije 11 gradova i općina prešlo je stopu odvajanja od 50 posto. Međimurska županija vodeća je i po stopi odvajanja otpada u odnosu na broj stanovnika – 103 kg po stanovniku.

Njih deset vezano je za PRE_KOM – komunalno poduzeće iz Preloga, gradu u kojem se je lani odvojilo 66,69 posto otpada, preko šezdeset posto odvojeno je u općinama Belici i Goričanu, iznad pedeset posto u općinama Domašinec, Donja Dubrava, Sveta Marija, Dekanovac, Donji Kraljevec i Podturen. Visoko na top ljestvici najboljih u gospodarenju otpadom još su dva međimurska mjesta u kojima odvojeni otpad ne prikuplja PRE-KOM – Strahoninec i Šenkovec.

Unutar PRE-KOM je i općina Martijanec iz Varaždinske županije, a upravo se je tih 12 jedinica lokalne samouprave pridružilo međunarodnoj Zero Waste strategiji što znači da se obvezale do ove 2020. godine stvoriti uvjete da se odvojenim prikupljanjem otpada izdvoji do 70 posto korisnog otpada i smanjiti količinu odloženog glomaznog i miješanog komunalnog otpada na 50 kilograma godišnje po stanovniku do 2020. godine.

– U 2020. godini raspisani su javni pozivi za dostavu projektnih prijedloga koji se prijavljuju putem aplikacije efondovi vezani za gospodarenje otpadom. Zaposlenici GKP PRE-KOM d.o.o. samostalno su odradili prijavu 3 projekta: Opremanje i modernizacija Kompostane Prelog, Nabava 2 komunalna vozila za odvojeno sakupljanje otpada za GKP PRE-KOM d.o.o. i Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog ukupne vrijednosti 10.442.874,41 kuna od čega je 6.046.374,48 bespovratnih sredstva. Također u 2019. godini naši vlasnici 12 JLS javili su se na dva javna poziva Ministarstva zaštite okoliša i to projekt edukacije vrijedan 1,2 milijuna kuna i drugi projekt nabava spremnika za odvojeno sakupljanje otpada vrijedan 3,5 milijuna kuna. Ako to zbrojimo u sustav gospodarenja otpadom na području 12 JLS (38500 stanovnika i oko 700 pravnih osoba) uložiti će se cca 15 milijuna kuna od toga oko 10 milijuna kuna su bespovratna sredstva – kaže direktor komunalne tvrtke PRE-KOM Siniša Radiković.

Inače, u provedbi su projekti izgradnje i opremanja kompostane u Murskom Središću i Prelogu. Oba su ova projekta odobrena u okviru poziva za Izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog otpada, a koji je objavljen krajem 2019. godine.

Od 4,9 milijuna kuna koliko je vrijedan ovaj projekt, pola sredstava financira se iz europskog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a drugu polovicu financira korisnik projekta, tvrtka Murs-ekom d.o.o.

Predmetnim ugovorom će se u razdoblju od 25 mjeseci izgraditi i opremiti novo postrojenje za biološku obradu biootpada kapaciteta 1.700 tona godišnje, čime će se proizvoditi kompost za proizvodnju različitih supstrata i za korištenje u poljoprivredi. Pritom će se biootpad zaprimati s područja Grada Mursko Središće te općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec, a prikupljat će se biorazgradivi komunalni otpad i od drugih zainteresiranih osoba (pravne i fizičke osobe-obrtnici, OPG-ovi), do popunjenja kapaciteta.

Završetkom projekta, uz osiguranje novih kapaciteta za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, doći će i do smanjenja odlaganja biootpada na odlagališta.

Nakon spomenute Međimurske županije s izdvojenih 103 kg po stanovniku, slijede Primorsko-goranska sa 94 kg po stanovniku, Istarska sa 71 kg, Koprivničko-križevačka 67 kg i Virovitičko-podravska županija sa 54 kg po stanovniku.

Nakon Međimurske, s 35,8 posto odvajanja sakupljenog otpada u 2019. slijedi Koprivničko-križevačka županija, pa Varaždinska sa 33,8 posto, Virovitičko-podravska 23,3 posto i Primorsko-goranska 22,3 posto.

Vodeća je sa 10,3 posto po povećanju odvajanja sakupljenog otpada u 2019. u odnosu na 2018. godinu Koprivničko-križevačka županija, među vodećima je po odvajanju otpada sa stopom od 35,8 posto i odvajanju po glavi stanovnika – 67 kg po stanovniku.

Na povećanje sakupljanja odvojeno izdvojenog komunalnog otpada na kućnom pragu, kako nam je rekao pročelnik Marijan Štimac, utjecala je izgrađena i u funkciji prikupljanja sekundarnih sirovina iz otpada reciklažna dvorišta u gradovima i mjestima Koprivnica, Đurđevac, Križevci, Molve, Virje, Novigrad Podravski, dok će do kraja godine u funkciji biti dodatna u Legradu i Kloštru Podravskom. Nadalje, izgrađena je i u funkciju stavljena kompostana za biološki otpad u Koprivnici. Kažu da se je i svijest građana o razvrstavanju otpada na kućnom pragu povećala, da se kontinuirano educiraju djeca i odrasli o potrebi upravljanja vrijednim sirovinama iz otpada i sa svrhom očuvanja i zaštite okoliša. Izvori sredstava za gradnju infrastrukture u gospodarenju otpadom su, napominje, bespovratna sredstva FZOEU-po natječaju, sredstva MRR I EU za pomoć JLS pri kapitalnim investicijama ,sredstva pomoći JLS iz Županijskog proračuna i sredstva proračuna JLS.

S povećanjem od 9,9 posto u odvajanju otpada slijedi Varaždinska županija, sa 8,7 posto Virovitičko-podravska županija, pa spomenuta Primorsko-goranska 4,7 posto i Ličko-senjska sa 2,5 posto povećanja u odvajanju sakupljenog otpada.

sjever.hr / zupan.hr

16.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.