Now Reading:
NAJVOLONTERI U KRAPINSKO- ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: Horvat i Hranić zajedno dali zajednici 186 sati volonterskog rada
Full Article 4 minutes read

NAJVOLONTERI U KRAPINSKO- ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: Horvat i Hranić zajedno dali zajednici 186 sati volonterskog rada

Matija Horvat i Jasenka Hranić osobe su koje se bez rezerve i zadrške daju drugima te veliki dio svog vremena posvećuju upravo onima kojima je pomoć i pažnja potrebna. Matija je u prošloj godini imao 110 a Hranić 76 volonterskih sati što im je, uz sav njihov nesebični angažman, priskrbilo priznanje najvolontera i najvolonterke godine.

Zamjenica župana Jasna Petek, prilikom dodjele priznanja u ponedjeljak u Krapini, kazala je da Županija već petu godinu zaredom raspisuje javni poziv i dodjeljuje nagradu za volonterku i volontera godine i da se na taj način “pokloniti” ideji volonterizma koja se u Županiji promiče i realizira. Naglasila je da je ideja volonterizma izuzetno važna kao i ovaj javni poziv iz dva razloga:

-Prvi je razlog da se čestita i zahvali svim volonterkama i volonterima na području županije za predan rad tijekom cijele godine a s druge strane da ovu ideju volonterizma promičemo, informiramo javnost te da zainteresirao možda one koji bi to htjeli ali ne znaju na koji način i kako se uključiti. Svake godine se trudimo da se na ovaj javni poziv puno volonterki i volontera jer znamo da ih imam jako puno , ali nekako taj korak prijave ide dosta teško – rekla je Petek zahvaljujući svima koji su se ove godine javili na poziv. Nada se da će broj iz godine u godinu biti sve veći.

Osobno joj je drago što je ove godine volonter godine veoma mlada osoba. Za samu ideju volonterizma naglasila je da je ideja davanja i primanja.

Sandra Plečko iz Volonterskog centra “VolontirAJMO” čestitala je nagrađenima ističući kako je Centar uvijek u kontaktu sa volonterima i da prati njihove angažmane i rad.

S te pozicije možemo reći da znamo koliko je njihov volonitiranje važno, koji nesebično daju svoje slobodno vrijeme, svoj trud i znanje kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Na taj način ovu zajednicu čine boljom i soliradnijom. Također, znamo koliko volontiranje znači i korisnicima što imaju priliku družiti se sa volonterima. To im donosi sreću i veselje – zaključila je Plečko.

Izbor za najvolonterku i najvolontera godine način je da se zahvali svim organizatorima volontiranja što prepoznaju određenu društvenu potrebu i što se organiziraju unutar svoje organizacije i sa svojim volonterima. Ove godine Javni poziv je raspisan u četiri kategorije, izbor za najvolontera/najvolonterku u kategoriji mladih volontera od 15-30 godina, kategorija volontera 31+, volonterka/volonter koji nemaju prebivalište na području Krapinsko-zagorske županije i kategorija najbolje volonterske akcije.

Pristiglo je ukupno 11 prijava. Propisane uvjete udovoljilo je njih 10 i to: 4 prijave u kategoriji Mladi, 1 prijava u kategoriji Odrasli, 1 prijava u kategoriji volonteri imaju prebivalište izvan Krapinsko-zagorske županije te 4 prijave u kategoriji Volonterska akcija godine.

Popis nagrađenih:

Najvolonter 2019. godine u kategoriji od 15 do 30 godina izabran je Matija Horvat sa 110 odrađenih volonterskih sati.
Najvolonterka 2019. godine u kategoriji odrasli – 31+ godina je Jasenka Hranić sa 76 odrađenih volonterskih sati, a predložilo ju je GDCK Zabok.
Najvolonterka godine i u kategoriji onih koji, odnosno koje imaju prebivalište izvan Krapinsko-zagorske županije je Merima Krivdić koju je prijavila Udruga fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja, a koja je odradila 648 volonterskih sati.
Najbolja volonterska akcija u 2019. godini je akcija Lampioni betlehemskog svjetla i božićnih želja u organizaciji Udruge distrofičara Krapina. Akcija je trajala: 5 sati, a odvijala se u Gornjem Jesenju Sudjelovalo je 11 volontera i preko 200 sudionika.

m.sopek/sjever.hr 15.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.